Copii abandonați în spitalele sălăjene. Cu toate insistențele, mamele au refuzat să-și păstreze pruncii

Datele aferente anului 2022 și publicate de autoritățile județene responsabile cu protecția drepturilor copilului arată că abandonul direct în maternitate a nou-născuților este în scădere în Sălaj, dar o scădere nesemnificativă. În anul 2022 au fost abandonați în spital patru copii, toți fiind incluși în programe de protecție. Mamele care și-au abandonat pruncii au beneficiat de consiliere, de sprijin din partea autorităților, dar degeaba. Niciuna nu a dorit să păstreze copilul. Tot anul trecut au fost monitorizate pe o perioadă de șase luni aproape 120 de mame minore, numărul acestora fiind în creștere față de anul precedent. „Și în acest domeniu întâmpinăm greutăți deoarece, în multe situații, aceste cazuri nu ne sunt sesizate de către medicii de familie sau de către asistenții sociali din cadrul primăriilor, monitorizarea realizându-se la intervale mari de timp”, se arată în mesajul autorităților județene. Din păcate, multe dintre aceste mame vulnerabile își schimbă foarte des domiciliul, nu sunt școlarizate sau nu dețin o locuință proprie, nu au întocmite acte de identitate proprii și pentru copii, nu înscriu copilul minor la un medic de familie. În unele situații există mame minore care au dat naștere la doi copii, iar monitorizarea de către primării este aproape imposibilă în lipsa documentelor de identitate. În vederea prevenirii acestor situații se impune realizarea la nivelul fiecărei primării a unei echipe care să monitorizeze mamele minore, echipe formate din asistenți sociali, medici și profesori.

One Thought to “Copii abandonați în spitalele sălăjene. Cu toate insistențele, mamele au refuzat să-și păstreze pruncii”

  1. […] Datele aferente anului 2022 și publicate de autoritățile județene responsabile cu protecția drepturilor copilului arată că abandonul direct în maternitate a nou-născuților este în scădere în Sălaj, dar o scădere nesemnificativă. În anul 2022 au fost abandonați în spital patru copii, toți fiind incluși în programe de protecție. Mamele care și-au abandonat pruncii au beneficiat de consiliere, de sprijin din partea autorităților, dar degeaba. Niciuna nu a dorit să păstreze copilul. Tot anul trecut au fost monitorizate pe o perioadă de șase luni aproape 120 de mame minore, numărul acestora… Citeste mai mult […]

Leave a Comment