Lucrurile de care trebuie să ținem cont pentru a avea Sărbători liniștite și frumoase

Așteptate cu bucurie și nerăbdare, Sărbătorile de iarnă nu înseamnă doar momente minunate, petrecute în compania celor dragi, ci evenimente neplăcute, chiar grave, pentru că în această perioadă numeroși agresori, hoți, tâlhari, conducători auto certați cu bunul simț ori de-a dreptul inconștienți, umbresc, nu de puține ori, această perioadă, în cazul unor oameni nevinovați. Pe lângă acțiunile preventive ce vor fi desfășurate în această perioadă de polițiștii sălăjeni este indicat să cunoaștem și să ne însușim câteva recomandări care ne pot salva nu doar bunurile, de multe ori de mare valoare, ci și securitatea și integritatea fizică a noastră și a celor dragi.

Având în vedere faptul că în această perioadă preocupările specifice Sărbătorilor de iarnă, dar şi aglomeraţia din magazine ne determină să devenim de multe ori neglijenţi cu bunurile personale sau banii, Poliția recomandă sălăjenilor să fie mult mai prudenţi în ceea ce priveşte siguranţa locuinţei, autoturismului, a bagajelor şi a valorilor monetare. Întrucât infractorii sunt în permanenţă vigilenţi, dacă vom fi atenți și mai vigilenți în această perioadă, ne vom putea vă bucura de un Crăciun și Revelion fără incidente neplăcute și pagube materiale. Evitaţi pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiţi şi nu permiteţi să fiţi înghesuiţi atunci când sunteţi la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun.

Nu păstraţi în acelaşi loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate şi cheile locuinţei sau autoturismului dumneavoastră. Atunci când sunteţi la cumpărături, luaţi doar suma necesară efectuării acestora. Feriţi-vă de priviri indiscrete când efectuaţi plăţi. Când mergeţi la cumpărături, nu lăsaţi în autoturisme, la vedere, produsele achiziţionate, mai ales dacă nu vă aflaţi în preajma autoturismului. Dacă plecaţi de acasă de Sărbători, luaţi toate măsurile posibile pentru ca locuinţa dumneavoastră să nu fie ,,vizitată ” de hoţi!

În scopul prevenirii accidentelor cauzate de utilizarea materialelor pirotehnice polițiștii vă sfătuiesc să nu cumpăraţi materiale pirotehnice de la comercianţi neautorizaţi și să nu permiteţi copiilor să manipuleze petarde şi artificii ori alte materiale pirotehnice. Respectați cu strictețe  instrucţiunile de utilizare înscrise pe ambalajul acestor produse. Atenție la colindători! În preajma Sărbătorilor de iarnă, răufăcătorii pot profita de buna credinţă a cetăţenilor și, deghizaţi în colindători, pot fura din locuinţele ale căror uşi le sunt deschise sau din locuințele pe care le găsesc descuiate.

Acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la ușa dumneavoastră sau pe care le introduceți. Obişnuiți copii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dumneavoastră, ca să nu trădeze că sunt singuri în casă. Nu lăsaţi cheile apartamentului sub preş sau în cutia de scrisori! La plecarea de acasă, nu lăsaţi în uşă bilete care să ofere date despre acest lucru! Împreună cu vecinii, stabiliţi un sistem de supraveghere atunci când lipsiţi de acasă, în mod special în nopțile de Crăciun şi Revelion. Asiguraţi-vă uşa locuinţei cu încuietori performante.

Nu în ultimul rând, în privința siguranței deplasărilor pe drumurile publice în calitate de pietoni, șoferi, pasageri auto ori bicicliști,polițiștii atrag atenția asupra celor mai importante lucruri de care trebuie să ținem cont. Consumul de băuturi alcoolice înainte de urcarea la volan sau pe bicicletă rămâne, de departe, cea mai mare greșeală pe care un participant la trafic o poate face, o faptă nu doar cu consecințe penale grave ci mai ales cu deznodăminte tragice, așa cum s-a întâmplat în extreme de multe cazuri, în județul nostru.

Nu vă urcați la volan, pe motocicletă ori bicicletă dacă în prealabil ați consumat fie și doar un pahar mic de alcool. Nu utilizați telefonul mobil în timp ce conduceți, nu vă urcați la volan dacă aveți o stare de oboseală accentuată, conduceți prudent, nu apăsați inutil pedala accelerației. Purtați centura de siguranță indiferent cât durează deplasarea cu autovehiculul, nu vă angajați în depășiri imprudente și dați dovadă de ceea ce, la rândul vostru, doriți să primiți din partea celorlalți, și anume respect în trafic. Nu uitați că paza bună trece primejdia rea, fiți atenți, vigilenți și prudenți și nu uitați că cei dragi vă așteaptă acasă, teferi și sănătoși, pentru a vă putea bucura împreună de frumusețea Sărbătorilor. 

Alte articole

Leave a Comment