Locul din Sălaj cu plante carnivore și pământ mișcător

Se apropie perioada în care „Roua cerului”, plantă carnivoră întâlnită în rezervația naturală „Mlaștina de la Iaz” este pe punctul de a înflori. Locul este unul tot mai căutat de turiștii dornici de a descoperi nu doar planta carnivoră, ci și „pământul mișcător”.

„Mlaștina de la Iaz, despre care oamenii locului spun că ar fi un lac fără fund este pe cât de înfricoșătoare, pe atât de spectaculoasă. Se spune că apa mlaștinii este binefăcătoare și vindecă pe oricine are curajul să pună piciorul în apa neagră, dar se mai spune și că a furat multe suflete. Localnicii  spun că cei care merg pe marginea iazului se vindecă de boli. Mlaștina de la Iaz este o arie protejata de interes național, cu o suprafață de zece hectare”, este o parte din mesajul de prezentare al locului, material publicat de Centrul Turistic Plopiș. Mlaștina este de fapt o arie protejată naturală și reprezintă o zonă cu mlaștini turbo-active, cu o valoroasă bogăție floristică, atât prin flora mezo-oligotrofă ce vegetează în arealul ei, cât și prin sedimentul său atribuit erei palinologicului. Din punct de vedere geologic, substratul este constituit din conglomerate, gresii, argile, nisipuri și marne nisipoase.Printre speciile vegetale aflate în arealul rezervaţie este semnalată prezenţa unei plante carnivore (insectofagă) cunoscută sub denumirea de roua cerului (Drosera rotundifolia). Alexandru Bodea se numără printre sălăjenii care promovează acest loc de ani și ani și spune că planta carnivoră întâlnită în mlaștină înflorește spre finalul lunii mai. Tot aici, straturile mișcătoare de turbă lasă impresia unui pământ care se mișcă atunci când trecătorul calcă peste el, multor turiști fiindu-le teamă.

Foto: Facebook Mlaștina de la Iaz

One Thought to “Locul din Sălaj cu plante carnivore și pământ mișcător”

  1. […] Se apropie perioada în care „Roua cerului”, plantă carnivoră întâlnită în rezervația naturală „Mlaștina de la Iaz” este pe punctul de a înflori. Locul este unul tot mai căutat de turiștii dornici de a descoperi nu doar planta carnivoră, ci și „pământul mișcător”. „Mlaștina de la Iaz, despre care oamenii locului spun că ar fi un lac fără fund este pe cât de înfricoșătoare, pe atât de spectaculoasă. Se spune că apa mlaștinii este binefăcătoare și vindecă pe oricine are curajul să pună piciorul în apa neagră, dar se mai… Citeste mai mult […]

Leave a Comment