Angajatori, atenție! Zi liberă plătită pentru salariații care se autorecenzează

Salariații care completează  on-line formularul de recensământ, adică se autorecenzează, pot cere angajatorilor o zi liberă plătită în baza dovezii de autorecenzare.

Potrivit reprezentanților Inspectoartului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, autorecenzarea on-line, în cadrul recensământului populației, mai e posibilă până în 15 mai, iar salariații care aleg această metodă au dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului, din orice domeniu de activitate, atât din sectorul privat, cât și din cel public. “Angajatorul este obligat să acorde această zi, însă data efectivă se stabilește de comun acord cu salariatul, dar nu mai târziu de 12 luni de la data realizării autorecenzării”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj. Ziua liberă se acordă pe baza unei cereri, însoțită de dovada autorecenzării. Aceasta  va fi primită de cel care completează on-line formularul, dar nu în momentul finalizării chestionarului. Institutul Național de Statistică a anunțat că dovada autorecenzării se va emite într-un interval de până la șapte zile, în situația în care formularul a fost completat corect. Dacă, după expirarea termenului de 12 luni, salariatul nu a solicitat acordarea dreptului, ziua liberă plătită nu mai poate fi nici solicitată nici acordată. Cererea de acordare și dovada autorecenzării se vor regăsi în dosarul de personal al salariatului, iar ziua liberă se va evidenția în pontaj. În ceea ce privește aplicația Revisal, această zi nu se operează deoarece nu reprezintă o suspendare a contractului individual de muncă.
“Unei persoane salariate i se acordă o singură zi liberă plătită,  indiferent dacă aceasta a realizat autorecenzarea on-line pentru sine şi  pentru alţi membri ai gospodăriei sau  pentru alte persoane, conform prevederilor Ordonanței nr.19/2020 privind organizarea și desfășurarea recensământului populației și locuințelor din România în anul 2021”, au adăugat reprezentanții ITM Sălaj.

2 Thoughts to “Angajatori, atenție! Zi liberă plătită pentru salariații care se autorecenzează”

  1. […] Salariații care completează  on-line formularul de recensământ, adică se autorecenzează, pot cere angajatorilor o zi liberă plătită Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    se da liber in ziua in care te recenzezi! nu va recenzati in weekend!

Leave a Comment