Legislatia dauneaza grav fumatului

Legislatia dauneaza grav fumatului

Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana au intrat in vigoare o serie de acte normative cu privire la domeniul protectiei consumatorilor. Astfel, printre actele normative intrate in vigoare la 1 ianuarie a.c., se numara si Legea 449/2003 – privind vanzarea produselor si garantiilor asociate acestora, coroborata cu OG 21/ 1992 – republicata si modificata. Potrivit acesteia, agentii economici care comercializeaza produse de folosinta indelungata sunt obligati sa acorde garantie, iar in termen de doi ani sa aduca produsele la conformitate. In cazul lipsei conformitatii, consumatorul are dreptul de a solicita vanzatorului, ca masura reparatorie, inlocuirea sau repararea produsului, in functie de optiunea sa, in fiecare caz fara plata. In schimb, consumatorul trebuie sa informeze vanzatorul despre lipsa de conformitate, in termen de doua luni de la data la care a constatat-o.

Aurora Sabou, directorul executiv al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (OJPC) Salaj, a declarat, in conferinta de presa de ieri, ca, pentru a putea beneficia de prevederile acestei legi, consumatorii sunt obligati sa pastreze certificatele de garantie (unde este cazul), contractele incheiate sau bonul de casa.

Unda verde pentru hainele second – hand

De la 1 ianuarie, prin Hotararea de Guvern 1822/2005, au fost eliminate barierele pentru importul produselor secon – hand. Cu alte cuvinte, au fost abrogate prevederile HG 329/2001, care interzicea comercializarea unor produse de imbacaminte, incataminte sau jucarii second – hand. Astfel, acum se poate comercializa, fara nici o restrictie si lenjerie intima, incaltaminte, imbracaminte, precum si jucarii destinate copiilor sub 36 de luni. Insa, vor fi acceptate doar articolele textile purtate sau uzate care vor fi insotite de documente, care sa justifice faptul ca au trecut prin procesul de curatare, dezinfectie si dezinsectie. La nivelul judetului Salaj, toate magazinele second – hand controlate in cursul anului trecut detin acele certificate de dezinfectie si dezinsectie. Nerespectarea, insa, a noilor prevederi va duce la desfiintarea magazinelor respective, a opinat Sabou.

Adio fumatului in locurile publice

Si fumatorii vor avea parte de surprize, acestea constand in interzicerea consumului de produse din tutun in spatiile publice inchise. Astfel, Legea 349/ 2002 – pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun, stabileste unele masuri, mai exact se va restrange aria fumatorilor in spatiile publice inchise. Cu alte cuvinte, fumatul este permis doar in locuri special amenajate pentru fumat. Barurile, restaurantele, discotecile si alte spatii publice cu destinatie similara vor delimita si vor asigura ventilatia spatiilor destinate fumatorilor, astfel incat aerul poluat sa nu patrunda in spatiul pentru nefumatori. De asemenea, acestea vor trebui sa fie marcate, la loc vizibil, cu unul dintre urmatoarele indicatoare: Spatiu pentru fumatori, Loc pentru fumat, Camera de fumat sau Incapere in care este permis fumatul. Nerespectarea acestor reglementari va aduce dupa sine amenzi contraventionale cuprinse intre 1.000 si 5.000 RON.

Directorul OJPC Salaj, a afirmat ca, incepand de ieri, au demarat controalele in acest sens, dar, pentru inceput, agentii economici vor fi informati despre noile reglementari cu privire la interzicerea fumatului in spatiile publice inchise. In schimb, la al doilea control efectuat de catre inspectorii OJPC, nu vor mai fi atat de norocosi trecandu-se la aplicarea amenzilor contraventionale.

Depozitarea deseurilor de echipamente electrice si electrocasnice

Conform Hotararii 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, fiecare dintre acestea, care vor fi introduse pe piata dupa data de 31 decembrie 2006, va trebui sa prezinte un marcaj conform modelului prevazut – pubela barata. In cazul in care dimensiunea echipamentului sau modul de functionare a acestuia nu permite aplicarea marcajului pe echipament, acesta va fi marcat pe ambalaj, pe instructiunile de utilizare sau pe o eticheta separata, atasata echipamentului.

De asemenea, orice producator care introduce pe piata echipamente electrice si electronice dupa data de 31 decembrie 2006, este obligat sa se identifice prin aplicarea unei etichete, avand un marcaj care va contine numele firmei, codul unic de inregistrare la Oficiul National al Registrului Comertului. In cazul in care nu se vor respecta aceste prevederi, amenzile aplicate pot fi usturatoare, respectiv de la 5.000 la 7.500 RON.

Agenti economici puricati de inspectorii OJPC

Inspectorii OJPC au intreprins, in cursul lunii decembrie 2006, 136 de actiuni de control, la producatori, distribuitori, prestatori de servicii, vama, piata, precum si la institutii publice si persoane fizice. Obiectivul urmarit a fost acela de a controla calitatea produselor si serviciilor destinate consumatorilor. Din totalul actiunilor, 109 s-au incheiat cu procese verbale de constatare a contraventiei. Valoarea marfurilor verificate a fost de 183.009 RON.

Directorul OJPC a spus ca valoarea totala a marfurilor depistate cu abateri de la legislatia in domeniul protectiei consumatorilor a fost de 38.242 RON, iar valoarea marfurilor oprite definitiv de la comercializare si eliminarte din circuitul consumului uman a fost de 1.070 RON. Valoarea amenzilor contraventionale aplicate a fost de 6.500 RON.

De mentionat ar fi faptul ca, pe parcursul anului 2006, au fost intreprinse un numar de 1.985 de actiuni de control, dintre care 1.699 s-au incheiat cu procese verbale de constatare a contraventiei, valoarea amenzilor aplicate fiind de 148.000 RON.

Leave a Comment