Joi are loc recepția lucrărilor de modernizare a Parcului Central din Zalău

Primăria Municipiului Zalău organizează joi recepția tehnică a lucrărilor efectuate în cadrul proiectului cu finanțare europeană ”Amenajarea peisageră a Parcului Central”. Investiția de aproximativ un milion de euro a cuprins extinderea și reabilitarea sistemului de iluminat, realizarea a patru cişmele stradale, renovarea fântânii arteziane şi construirea unei cascade iluminate. De asemenea, amfiteatrul a fost acoperit, aleile pietonale sunt renovate şi au fost amenajate piste pentru biciclete şi un spaţiu de parcare. Parcul este completat cu o terasă cu cinci mese pentru şah, iar locul de joacă pentru copii a fost modernizat și dotat cu mobilier. Întregul spaţiu a beneficiat de reabilitare şi extindere a împrejmuirii. Nu au fost uitaţi nici împătimiţii IT-ului, ei vor putea accesa internetul din parc, şi asta pentru că acolo sunt montate două antene wireless cu echipament outdoor. La capitolul noutăți putem nota spațiul dedicat exclusiv animalelor de companie, dar și zidul pentru cățărat.
Cele mai mari controverse le-au născut însă celebrele obiecte de artă decorativă amplasate în Parcul Central. Dacă în opinia unui artist plastic, care a încasat bani frumoși din realizarea lor, acestea semnifică primăvara, începutul, meditații sau fructul de stejar, zălăuanii nu le-au înțeles rostul, dar mai ales aspectul. De exemplu, ”monumentul banană” a fost înlocuit cu un obiect decorativ în formă de spic. Schimbarea majoră care se poate observa este la intrare în Parcul Central, după ce s-a renunțat la ”coloanele romane”, iar troița a fost mutată, acolo devenind o zonă deschisă.

Vopseaua de pe cascadă s-a scorojit înainte de recepție
Luni, cu trei zile înainte de recepția tehnică a lucrărilor, Parcul Central era neîngrijit, iar la intrare îți săreau în ochi lucrări executate prost. Vopseaua albastră aplicată pe cascadă și fântâna arteziană s-a scorojit. Pungile de plastic și hârtiile roiau în jurul băncilor. Un alt minus este fosta terasă din Parc, zona nefiind amenajată în cadrul proiectului. Dirigintele de șantier, Mihai Chereji, nu a observat vopseaua scorojită, în schimb i-au sărit în ochi gunoaiele din Parc. ”În afară de faptul că ar trebui să salubrizeze parcul înainte de recepție, pentru că au rămas resturi de marmură și piatră, alte lucrări nu ar mai fi de remediat de către constructor. Oricum, deficiențele vor fi notate în Anexa 2 și au termen de remediere doi ani, atât cât este garanția”, ne-a declarat Mihai Chereji. Până la predarea Parcului către Primărie, de salubrizare trebuia să fie responsabil constructorul.

Parcul este supravegheat video
Primarul Radu Căpîlnașiu spune că problemele au fost multe de-a lungul proiectului, dar s-au făcut periodic verificări și o parte din ele s-au rezolvat. ”Lucrarea are garanție doi ani, iar la recepție vor fi notate, cu termen de finalizare, deficiențele. De exemplu, pompele de la fântâna arteziană au fost îndoite de vandali. Firma constructoare avea un singur om care nu putea să supravegheze tot parcul. Au fost arse și câteva camere de supraveghere, dar acum sunt funcționale și Parcul Central va fi din nou monitorizat de Poliția Locală după recepție”, a precizat Radu Căpîlnașiu. Primarul are și un regret. În proiect nu a fost cuprins și un zid antifonic între actuala șosea de centură a orașului și amfiteatrul de vară, unde datorită noului acoperiș vor putea fi organizate spectacole în aer liber indiferent de vreme.

Leave a Comment