ITM Sălaj anunță controale. Angajatorii, obligați să-și protejeze angajații împotriva caniculei

Angajatorii care nu își protejează salariații împotriva caniculei riscă amenzi, atrag atenția oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj. Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile precum și prognoza meteorologică-cod portocaliu a următoarei perioade pentru județul Sălaj, angajatorii au o serie de obligații privind măsurile de protecție ale lucrătorilor.

Potrivit ITM Sălaj, temperaturile ridicate extreme sunt considerate cele de peste 37 grade celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități. Astfel, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor de muncă și pentru menținerea stării de sănătate a salariaților, după cum urmează: reducerea intensității și a ritmului activităților fizice; asigurarea ventilației la locurile de muncă, iar acolo unde este posibil, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer; alternarea efortului dinamic cu cel static; asigurarea apei minerale, câte 2-4 litri/persoană/schimb și asigurarea echipamentului individual de protecție precum și a dușurilor. În cazul în care temperaturile extreme se mențin timp de cel puțin două zile consecutive, angajatorul va avea în vedere reducerea programului de lucru sau eșalonarea lui în două intervale, respectiv până la ora 11 și după ora 17. De asemenea, pentru a preveni îmbolnăvirile cauzate de munca în condiții de temperaturi extreme, angajații vor fi examinați medical atât la angajare cât și periodic, iar în cazul persoanelor cu afecțiuni, care contraindică munca la temperaturi ridicate, se va avea în vedere schimbarea locului de muncă. Pentru prevenirea unor evenimente nedorite, în perioadele cu temperaturi caniculare, inspectorii de muncă vor efectua controale pentru a verifica măsurile de protecție aplicate de angajatori salariaților. Controalele vor viza în special sectoarele economice în care se lucrează în spații deschise și se desfășoară activități care necesită efort fizic deosebit.

Fotografie cu caracter ilustrativ

3 Thoughts to “ITM Sălaj anunță controale. Angajatorii, obligați să-și protejeze angajații împotriva caniculei”

  1. […] Angajatorii care nu își protejează salariații împotriva caniculei riscă amenzi, atrag atenția oficialii Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj. Având în vedere temperaturile ridicate înregistrate în ultimele zile precum și prognoza meteorologică-cod portocaliu a următoarei perioade pentru județul Sălaj, angajatorii au o serie de obligații privind măsurile de protecție ale lucrătorilor. Potrivit ITM Sălaj, temperaturile ridicate extreme sunt considerate cele de peste 37 grade celsius, respectiv valori ale indicelui temperatură-umiditate de peste 80 de unități. Astfel, în perioadele de caniculă, angajatorii au obligația de a lua măsuri corespunzătoare pentru ameliorarea condițiilor…  » Mai multe detalii […]

  2. Opris Dan

    Da da ar trebui …dar oare unde sunt…cred ca se ascund ei de canicula

  3. Vasile Cobzas

    Sunt multe locuri in care ar trebui controale,sa verifice peste tot

Leave a Comment