Investitii apreciabile in Salaj

Investitii apreciabile in SalajPresedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, a participat ieri la ceremonia oficiala a semnarii Contractului de Finantare pentru creditul asumat de Compania de Apa Somes, in cadrul proiectului major de investitii derulat prin POS Mediu si cofinantat din Fondul de Coeziune al Uniunii Europene. Proiectul prevede modernizarea si reabilitarea infrastructurii de alimentare cu apa si de colectare -epurare din aria deservita de operatorul regional in judetele Cluj si Salaj. Suntem in fata unui proiect major si, in acelasi timp, complex din punct de vedere institutional. Un demers care a inceput in urma cu peste 5 ani in Salaj ajunge sa fie finantat de UE, a declarat Tiberiu Marc. Proiectul are cateva avantaje majore, ca de exemplu: la sfarsitul implementarii, mai precis in anul 2013, 96 la suta dintre beneficiari vor avea apa de calitate, conform normelor UE; beneficiarii investitiilor vor avea un patrimoniu cu aproape 70 de milioane de euro mai mare, la o contributie directa in finantare de 18 la suta din valoarea proiectului. Nimeni nu putea sa suporte un asemenea cost, in alte conditii. Este doar inceputul marilor proiecte din bani europeni in Salaj, a mai adaugat presedintele Consiliului Judetean.

Banca Europeana de Investitii a acordat un imprumut in valoare de 25 de milioane de euro pentru modernizarea si extinderea infrastructurii de apa si canalizare in judetele Cluj si Salaj. Creditul Bancii Europene de Investitii, impreuna cu alte finantari comunitare obtinute prin Fondul de Coeziune, vor constitui cofinantarea pentru extinderea si reabilitarea sistemului de tratare a apei potabile, construirea si modernizarea spatiilor de pompare si colectarea si tratarea apei uzate in judetele Cluj si Salaj.

Semnatarii Contractului de Finantare si a Acordului Direct sunt Banca Europeana de Investitii, pe de o parte, si Compania de Apa Somes, autoritatile judetene si locale din judetele Cluj si Salaj si Asociatia Regionala pentru Dezvoltarea Infrastructurii din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa, pe de alta parte.

Alte articole

Leave a Comment