Introducerea sistemului de pensii pentru agricultori a fost amanata

Introducerea sistemului de pensii pentru agricultori a fost amanata

Legea privind sistemul de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor va intra in vigoare in 2011, si nu anul acesta, cum era prevazut initial, urmand ca in cadrul Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS) sa fie creat un departament de pensii pentru agricultori, se arata intr-un comunicat de presa al CNPAS, remis redactiei. Legea presupune crearea unui alt sistem de pensii pentru agricultori, in vederea stimularii acestui segment de populatie, precizeaza aceeasi sursa.

Potrivit unei hotarari a Guvernului publicate in Monitorul Oficial, pana in 2013, cheltuielile necesare implementarii si administrarii sis-temului de pensii si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor, precum cele cu personalul se suporta de la bugetul de stat.

Departamentul de pensii pentru agricultori ar urma sa administreze si sa controleze activitatea privind asigurarile sociale, pensiile si alte drepturi de asigurari sociale ale agricultorilor. Totodata, la nivelul Casei Judetene de Pensii Salaj urmeaza sa se infiinteze o directie de pensii si alte drepturi de asigurari sociale pentru agricultori.

Legea prevede ca asiguratii vor avea obligatia sa achite contributii la sistemul de pensii pentru agricultori si vor avea dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale.

Conform legii, vor fi asigurate obligatoriu persoanele cu varste cuprinse intre 16 si 63 de ani, care locuiesc temporar sau definitiv in mediul rural, precum si membrii de familie, care detin, sub orice titlu, terenuri agricole in exploatare sau sunt proprietari de terenuri forestiere, exploatari piscicole, animale sau stupi de albine.

De asemenea, vor fi asigurate obligatoriu persoanele care desfasoara activitati agricole in gospodaria proprie, precum si activitati private nesalarizate in domeniul agricol, forestier, zootehnic, piscicol, apicol, sericicultura si altele.

Mai sunt asigurati membri ai societatilor agricole sau ai altor forme de asociere din agricultura.

Alte articole

Leave a Comment