Indemnizatii mai mari pentru mamele cu gemeni si tripleti

Indemnizatii mai mari pentru mamele cu gemeni si tripleti

Pentru a sprijini mamele care au gemeni sau tripleti, autoritatile centrale au decis acordarea unei indemnizatii lunare de 600 de lei pentru un copil sau, optional, 85 la suta din media veniturilor salariale pe ultimele 12 luni, iar pentru al doilea si al treilea copil cate 600 de lei. Totusi, suma acordata nu va fi mai mare de 4.000 de lei, a precizat ministrul Muncii, Marian Sarbu.

Astfel, o mama cu tripleti care are un venit salarial mediu al ultimelor 12 luni de 2.000 de lei va primi o indemnizatie reprezentand 85 la suta din suma respectiva, adica 1.700 de lei, la care se adauga cate 600 de lei pentru ceilalti doi copii. Ca urmare, familiile cu tripleti vor avea o indemnizatie de crestere a copiilor de 2.900 de lei in fiecare luna. Familiile care au gemeni sau tripleti vor primi indemnizatiile retroactiv, avand in vedere ca normele de aplicare au fost aprobate de Guvern cu intarziere.

Odata cu rezolvarea sprijinului sus amintit s-a pus la punct si situatia mamelor studente la zi, care nu au realizat venituri in ultimele 12 luni.

Reducerea salariilor nu va afecta indemnizatiile

In acelasi context al indemnizatiei pentru cresterea copilului, ministrul Sarbu a spus ca reducerea cu 15,5 procente a venitului salarial pe care il obtin angajatii din sistemul bugetar, in ultimele trei luni ale anului 2009, nu va afecta cuantumul sumei acordate de stat pentru cresterea celor mici. Angajatii vor trebui sa aiba o evidenta a salariilor pe care ar fi trebuit sa le primeasca, acestea urmand sa fie luate in calcul la stabilirea plafoanelor de care vor beneficia ulterior.

Guvernul a modificat si normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, in evidenta Agentiei Nationale de Prestatii Sociale existand 1.726 de familii cu gemeni si 20 de familii cu tripleti.

Legea pensiilor

Leave a Comment