Înaintea Paștelui, Inspectorii sanitar- veterinari au retras de la comercializare aproape șase tone de carne

Un amplu control desfăşurat în această perioadă, premergător Sărbătorilor Pascale, de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Sălaj şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) a scos la iveală faptul că peste cinci tone de carne şi produse de origine animală, care urmau să fie comercializate în magazine de profil, au fost depozitate în spaţii neautorizate – risc pentru sănătatea consumatorilor.

După cum a explicat doctorul veterinar Vasile Chidriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj, în urma unei acţiuni de verificare în echipe mixte, realizate în unităţi de producţie, depozitare, comercializare, transport şi alimentaţie publică, în baza planului “Interconect” întocmit cu IPJ Sălaj, de la începutul lunii în curs, inspectorii instituţiei au confiscat 5,74 de tone de carne, organe şi produse de orgine animală: carcasă de bovina, carcasă caprină, osânză, organe ovine şi caprine.
Acestea erau depozitate într-un spaţiu neautorizat şi urmau să fie comercializate în magazine de profil din judeţ şi chiar din ţară. Conform sursei citate, depozitul de unde a fost confiscată cantitatea precizată nu este autorizat sanitar veterinar, iar agentul economic a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 2.000 de lei.
De asemenea, la un supermarket din municipiul Zalău inspectorii DSVSA Sălaj au constatat abateri de la normele sanitar veterinare prin încălcarea condiţiilor de sechestru sanitar veterinar al unor produse care prezentau riscuri privind siguranţa alimentelor. Este vorba despre o cantitate de dulciuri, cicolată, în care au fost găsite corpuri străine, cantitate care a fost sechestrată şi din care lipsea o bucată. Şi în acest caz, inspectorii instituţiei precizate au aplicat unităţii, respective supermaketului, o amendă contravenţională în valoare de 1.200 de lei.
Reprezentanţii DSVSA Sălaj avertizează că acţiunile de control continuă în toate unităţile de producţie, depozitare, comercializare şi transport alimente precum şi în unităţile de alimentaţie publică din întreg judeţul Sălaj. Acestea urmăresc respectarea condiţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din toate târgurile de animale, pieţele agro-alimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, comercializare şi unităţile de alimentaţie publică.

Leave a Comment