În timp ce “lista ruşinii” a luat foc, Fiscul încearcă să repare greşeala prin “înştiinţări”

Publicarea pe internet a listelor ce conţin numele persoanelor fizice datornice a revoltat cea mai mare parte a suflării contribuabile, cei mai afectaţi fiind, fireşte cei care şi-au regăsit numele pe aceste liste. Atât ei cât şi juriştii spun că au fost încălcate prevederile Legii privind Protecţia Datelor cu Caracter Personal, astfel încât ANAF s-ar putea trezi peste scurt timp cu mii de procese pe cap. Fiscul a revenit zilele trecute la sentimente ceva mai bune şi a anunţat, tardiv ce-i drept, că va demara o “verificare”, pentru a vedea dacă instituţia avea sau nu dreptul să publice datele de identificare aparţinând unor persoane, lucru pe care legea îl interzice. Fiscul va trimite totodată şi o înștiințare la domiciliul persoanelor fizice, pentru a le informa despre existența unor datorii către stat. Dacă nu sunt găsiți acasă debitorii, atunci ei vor afla de pe internet că sunt datornici la stat. Important de ştiut este faptul că ANAF și Direcțiile de impozite și taxe locale sunt obligate prin lege să vă notifice cu privire la datoriile pe care le aveţi, înainte să vă publice numele pe site-ul instituției. În același timp, reprezentanții ANAF susțin că este o “obligație a Fiscului să publice acele liste cu datornici, persoane fizice și persoane juridice”, lucru care vine în conflict cu prevederile legii privind prelucrarea datelor cu caracter personal. Aşa cum este şi în cazul băncilor, nicio instituţie financiară nu are dreptul să comunice unei terţe persoane datele cu care clienţii apar în baza respectivei instituţii – nume, prenume, adresă, sume de bani, datorii, plăţi etc întrucât acest lucru este pedepsit de lege. Chiar dacă o persoană fizică sau juridică va contesta sumele de plată, acele sume vor rămâne publicate pe site-ul instituției până când se soluționează cazul în instanță sau până se rezolvă contestația. În schimb, după ce contribuabilul obține suspendarea actului administrativ fiscal într-o formă sau alta, atunci va fi scos de pe lista publică a datornicilor, afișată pe internet.

Alte articole

3 Thoughts to “În timp ce “lista ruşinii” a luat foc, Fiscul încearcă să repare greşeala prin “înştiinţări””

 1. Anonim

  Ce nu stiu ziaristii este faptul ca toti cei care au fost publicati pe ” lista rusinii” au primit inainte instintari ca sunt datori. Daca nu au fost gasiti acasa….ghinion, dar faptul ca au datorii la stat era stiut.Deci….nu le plangeti de mila!Cat despre publicarea datelor personale…mda…legea il interzice, dar atunci cum ar arata lista celor datori:
  x…din y este dator cu suma de 123….?

 2. poate ca lucrurile nu sunt atat de complicate

  Legea 667/2002, ca lege-cadru in domeniul datelor cu caracter personal, prevede si exceptii, reglementate prin legi speciale, care se aplica cu prioritate fata de legea-cadru („specialia generalibus derogant”, nu?).
  Poate ca legislatia fiscala aplicabila prevede tocmai o astfel de situatie.
  Pana la urma este vorba de a pune in balanta interesul general (respectiv bugetul de stat), care de obicei prevaleaza, cu cel particular…

 3. COP

  Iata ca ati avut dreptate si ca, pana la urma, este un abuz din partea ANAF care tocmai ce a fost amendat cu 16.000 de lei pentru aceasta mizerie. Urmeaza procesele, asta e doar inceputul.

Leave a Comment