În preajma Sărbătorilor de iarnă, preţul cărnii de porc a crescut ca prin „farmec”

Premergător Sărbătorilor de iarnă, preţul cărnii de porc a crescut cu aproximativ 15-20 la sută în unele magazine din judeţ. Asta din cauza faptului că producătorii au mărit preţurile încă de la începutul lunii decembrie. Preţurile la carnea de porc se încadrează între 12 şi 30 de lei kilogramul.

Cei care intenţionează ca de pe masa de Crăciun să nu lipsească preparatele din carne de porc, trebuie să ştie că preţurile în magazinele specializate sunt mai mici decât în supemaket-uri. De exemplu, în carmangerii, un kilogram de fleică ajunge la maxim 13 lei, ceafa de porc se vinde cu 14,5 lei kilogramul, pulpa poate fi cumpărată cu 16,5 lei kilogramul şi muşchiuleţul se vinde la preţul de 19-23 de lei. În supermaketuri preţurile sunt cu până la maxim 2,5- 6 lei mai mult lei, mai mult pe kilogram, faţă de magazinele de profil. Tot în această perioadă, preţul unui kilogram de cârnaţi, care poate fi achiziţionat din măcelării, magazine alimentare sau supermaketuri este cuprins între 14 şi 27de lei. Chiar dacă preţurile sunt destul de mari, comparativ cu veniturile, unii zălăuani vor fi nevoiţi să cumpere carne de porc pentru că aşa e tradiţia pentru masa de Crăciun. „E scumpă carnea asta de porc, dar trebuie să cumpăr. La noi în familie aşa s-a obişnuit în fiecare an. E tradiţie să gătim preparate cu carne de porc şi trebuie să o păstrăm. Chiar dacă veniturile nu sunt foarte mari, opt milioane de lei pensie, am cumpărat cârnaţi de casă, două kilograme şi ceva de pulpă de porc, costiţă şi fleică. Pe toate acestea am plătit aproape 120 de lei”, a spus o zălăuanca care şi-a cumpărat produsele de la o carmangerie situată pe strada Corneliu Coposu din municipiu.
Cei care decid să-şi cumpere un porc întreg pe care să-l sacrifice trebuie să ştie că îl pot achiziţiona la preţul de 7,5 respectiv zece lei kilogramul.
Cei care în această perioadă nu dispun de rezerve financiare, însă vor ca de pe masă de Crăciun să nu lipsească carnea pot opta pentru carnea de pui. Un pui la caserola se poate achiziţiona la suma de 12 lei kilogramul, pulpele de pui la zece lei kilogramul, aripioarele de pui la 8,79 kilogramul, iar pieptul de pui dezosat – aproximativ 14 lei kilogramul.

Leave a Comment