In 2010: Politistii comunitari zalauani au impartit sute de amenzi soferilor

In 2010: Politistii comunitari zalauani au impartit sute de amenzi soferilor

Cateva sute de conducatori auto au fost sanctionati contraventional, in cursul anului trecut, pentru parcarea autovehiculelor pe trotuare, spatii verzi si alte locuri interzise. Amenzile aplicate de agentii comunitari zalauani au insumat peste jumatate de miliard de lei vechi (50.000 de lei).

Peste 400 de proprietari de autovehicule din municipiu care si-au parcat masinile pe spatii verzi, trotuare sau alte locuri decat cele special amenajate s-au trezit, anul trecut, cu cate o atentie pe parbriz din partea agentilor comunitari. Purtatorul de cuvant al Politiei Comunitare din cadrul Primariei Municipiului Zalau, Lucian Trif, ne-a declarat ca valoarea amenzilor aplicate soferilor care si-au parcat masinile pe spatii interzise a insumat peste o jumatate de miliard de lei vechi. In urma activitatilor desfasurate de agentii comunitari, au fost identificati si sanctionati contraventional 418 conducatori auto pentru parcarea autovehiculelor pe trotuare, ingreunand astfel circulatia pietonala, spatii verzi si alte locuri interzise. Dintre sanctiunile aplicate, 204 au fost insotite de amenzi in valoare totala de 51.450 de lei, iar restul cu avertismente, a declarat purtatorul de cuvant. Potrivit acestuia, majoritatea celor sanctionati si-au lasat autovehiculele pe spatii interzise din zonele centrale ale municipiului, dar si pe strada Sfanta Vineri, pe strazile din cartierul Dumbrava si in zona Zahana.

Conform Hotararii de Consiliu Local 170/2007, circulatia sau parcarea autovehiculelor, remorcilor sau a oricarui tip de vehicul pe zonele verzi din cartierele de locuinte, trotuare, parcuri sau gradini publice constituie contraventie si se sanctioneaza potrivit prevederilor in vigoare. Sanctiuni se aplica si pentru blocarea cu autovehicule sau cu alte materiale a accesului la containerele de gunoi, pubele, terenuri de joaca pentru copii, precum si a autovehiculelor parcate corect sau a oricaror cai de acces. Totodata, politistii comunitari pot aplica sanctiuni pentru folosirea suprafetei strazilor pentru parcarea sau gararea mijloacelor de transport marfa sau calatori, indiferent de forma de proprietate a acestora, precum si pentru urcarea autovehiculelor de transport marfa sau calatori pe trotuare, in scopul incarcarii, descarcarii sau pentru stationare ori parcare.

Pentru savarsirea celor mentionate anterior, conducatorii auto risca sanctiuni contraventionale cuprinse intre 200 si 500 de lei. In plus, pe langa aceste amenzi, soferii se mai pot trezi cu masina ridicata, unde costurile pentru recuperarea acesteia sunt mult mai piperate.

Mai putini agenti, mai putine amenzi

Numarul sanctiunilor aplicate proprietarilor de autovehicule pentru parcare in locuri interzise a scazut in cursul anului trecut, comparativ cu anul 2009, cand agentii comunitari au aplicat aproximativ 600 de astfel de sanctiuni. Purtatorul de cuvant al Serviciului de Ordine Publica (n.r. Politia Comunitara) Zalau sustine ca acest lucru se datoreaza scaderii efectivelor de lucratori din cadrul institutiei. Daca la inceputul anului trecut, serviciul avea in componenta un numar de 73 de agenti comunitari, in urma aplicarii prevederilor Ordonantei de Urgenta nr. 63/2010, efectivul a fost redus la 53 de lucratori. Astfel ca desfasuram activitati in functie de personalul institutiei, a afirmat Lucian Trif.

De la inceputul anului in curs, pentru incalcarea regulilor privind parcarea autoturismelor in locuri interzise, agentii comunitari au fost aplicat 39 de sanctiuni, dintre care 27 de avertismente si 12 amenzi in valoare totala de 3.100 de lei.

Leave a Comment