Hermes – unul dintre cele mai de succes exemple de afaceri de familie

Casa de modă franceză Hermes face parte din topul celor mai populare mărci din lume. Experții din lumea modei o consideră drept unul dintre cele mai de succes exemple de afacere de familie. Cum a reușit o companie care creează bunuri de lux de peste 190 de ani să-și mențină tradițiile?

Istoria Hermès începe în 1837, când Thierry Hermes a înființat un atelier de fabricare a hamurilor pentru cai la Paris. Mama lui era germană, iar tatăl său francez. După ceva timp, atelierul a început să producă și muniție pentru călăreți, iar apoi haine și accesorii pentru golf. Thierry Hermes a reușit să producă o cusătură de șa excepțională, care mai târziu va fi apreciată și recunoscută de regalitatea europeană. Printre clienții săi se numără stilul parizian beau monde și regalitatea europeană, inclusiv Napoleon al III-lea și împărăteasa sa Eugenie.

Thierry a decis să se pensioneze în 1880 și a predat frâiele fiului său Charles-Emile, sub care compania a început să dezvolte vânzările cu amănuntul și livrările în străinătate. Produsele Hermes au început să fie vândute în Africa de Nord, Rusia, Asia și America.

Prima geantă lansată de Hermes în 1900, era destinată călăreților să-și poarte șaua cu ei. Când Charles Hermes s-a pensionat, copiii săi Adolf și Emile-Maurice au preluat conducerea companiei și au numit-o Hermes Freres. Emile a fost cel mai tânăr, mai fermecător și mai aventuros dintre fiii lui Charles Hermes.

În plus, era un călător pasionat. Călătoriile lui erau, ca să spunem așa, de natură comercială neoficială – el căuta piețe noi și, în același timp, furnizori de materii prime de înaltă calitate. În Canada, la achiziționarea de echipamente în 1918, Emile a atras atenția asupra unui fermoar ciudat și și-a dat seama imediat că nimic nu poate fi mai convenabil pentru conectarea a două bucăți de piele. Emile a cumpărat drepturile asupra fermoarelor de la un inventator suedez și au devenit cunoscute sub numele de fermoare Hermes.

În 1918, Hermes a introdus prima jachetă de golf din piele cu fermoar, concepută pentru Edward, Prințul de Wales. De-a lungul anilor 1920, Hermes Freres și-a extins linia de îmbrăcăminte și accesorii. Compania a prezentat o colecție de genți din piele de damă.

Compania și-a deschis o reprezentanță în Statele Unite în 1924 și, fără întârziere, a fondat primele magazine în afara Parisului. Dar în 1929, în capitala Franței, Hermes și-a prezentat prima colecție haute couture de îmbrăcăminte pentru femei.

De la mijlocul anilor 1930, Hermes a semnat un contract cu compania elvețiană de ceasuri Universal Geneve și a lansat o linie de cronografe de mână pentru bărbați și ceasuri Art Deco pentru femei. Ambele modele aveau cadrane cu inscripția Hermes sau Hermes Universal Geneve. Parteneriatul cu Universal a continuat până în anii 1950.

10 ani mai târziu, compania a prezentat publicului primul parfum Eau d’Hermes și cravata de mătase.

Astăzi casa de modă are în vânzare articole vestimentare, genți, parfumuri și accesorii. Pentru multe din articolele Hermes este necesar de stat în “rând”, și femeile așteaptă și cîte 6 luni pentru a intra în posesia unei genți.