Gătitul în fontă: tot ce trebuie să știți

Tigăile și oalele de gătit din fontă evocă adesea imagini din vremurile de demult și de la focurile de tabără, dar acest instrument culinar clasic rămâne la fel de popular și astăzi ca întotdeauna.

Există un motiv întemeiat pentru care ustensilele de gătit din fontă există de atâția ani – sunt incredibil de durabile și de lungă durată. Dacă nu ați mai folosit niciodată ceaune din fontă, este posibil să fi auzit povești de groază intimidante despre cât de greu este de folosit, curățat și depozitat. Dar, odată ce cunoașteți principiile de bază ale gătitului cu fontă, există o șansă bună să vi se pară la fel de ușor de folosit și de îngrijit ca multe alte tipuri de echipamente de bucătărie.

Acest articol prezintă o prezentare generală a ustensilelor de gătit din fontă, beneficiile sale, sfaturi pentru a începe să le folosiți și multe altele.

Care sunt beneficiile utilizării ustensilelor de gătit din fontă?

Unul dintre principalele motive pentru care fonta a fost ținută în mare respect timp de atâția ani este faptul că este aproape indestructibilă. De fapt, cu puțină curățare și îngrijire, chiar și cele mai vechi ceaune din fontă care au fost neglijate și lăsate să ruginească pot fi adesea readuse la o stare aproape ca nouă.

Mai mult, fonta care a fost condimentată corespunzător își dezvoltă propria suprafață antiaderentă.

Partea cea mai bună este că, spre deosebire de tigăile antiaderente tradiționale fabricate cu teflon sau cu acoperiri ceramice, suprafața antiaderentă a fontei poate fi reaplicată la nesfârșit cu un proces cunoscut sub numele de „condimentare”.

Suprafața antiaderentă naturală și natura robustă pot fi cele mai notabile beneficii ale fontei, dar avantajele acestei tigăi nu se opresc aici. Alte beneficii notabile ale gătitului cu fontă includ:

 • Păstrează bine căldura. Odată ce fonta s-a încălzit, rămâne caldă, ceea ce ajută la menținerea alimentelor la cald. Dar trebuie să știți, de asemenea, că acest lucru înseamnă că este nevoie de ceva timp pentru ca fonta să se încălzească complet și să se răcească complet.
 • Funcționează bine cu multe surse de căldură. Fierul turnat poate fi folosit pe orice tip de aragaz (pe gaz, electric sau cu inducție). De asemenea, poate fi folosit la flacără deschisă, cum ar fi un foc de tabără, sau poate fi introdus direct în cuptor, așa cum ar fi un vas de copt.
 • Ușor de curățat. Odată ce cunoașteți elementele fundamentale de curățare a fontei, aceasta nu este mai dificil de curățat decât alte tipuri de vase de gătit. În plus, suprafața sa naturală antiaderentă ar putea chiar să o facă mai ușor de curățat decât sticla sau aluminiul.
 • Accesibilă. Vasele de gătit din fontă sunt adesea vândute la prețuri accesibile și, deoarece rezistă aproape o veșnicie, le puteți privi ca pe o investiție unică. De obicei, este ușor să găsiți ceaune din fontă și la magazinele de vechituri și la magazinele second-hand.
 • Se găsește în multe forme și dimensiuni. Tigăile din fontă sunt probabil cea mai populară formă a acestui tip de vase de gătit, dar fonta este folosită și pentru a face oale, ceaune, grătare, tigăi pentru prăjituri, foi pentru pizza și multe altele.
 • Poate fi folosită pentru gătit și pentru servire. Mulți oameni consideră că ustensilele de gătit din fontă sunt plăcute din punct de vedere estetic și pot fi un plus frumos pentru orice aranjament de masă. De fapt, multe restaurante folosesc chiar și mini-plite din fontă ca farfurii de servire.

Gătitul în fontă are beneficii pentru sănătate?

Este posibil să fi auzit că gătitul cu fontă este o modalitate naturală de a adăuga mai mult fier în dieta dumneavoastră. De fapt, este adevărat că gătitul cu fontă ar putea adăuga ceva fier la mesele dumneavoastră, dar cantitatea exactă depinde de o serie de factori, cum ar fi ceea ce gătiți, cât timp stă în tigaie și cât de bine este condimentată fonta.

Dacă doriți să tratați o afecțiune precum anemia feriprivă prin gătitul cu fontă, trebuie să știți că cercetările pe acest subiect sunt încă foarte limitate, iar cantitatea de fier adăugată la dieta dumneavoastră prin gătitul cu fontă este probabil neglijabilă.

Folosirea fontei pentru a obține mai mult fier în dieta dumneavoastră poate fi mai eficientă atunci când este utilizată alături de alte terapii, cum ar fi suplimentele și modificările alimentare.

Sfaturi pentru a găti cu fontă

Articolele de gătit din fontă sunt potrivite pentru multe tipuri de gătit, dar mai ales:

 • rumenire
 • prăjire
 • coacere
 • fierbere înăbușită

Unele dintre alimentele care se prepară în mod obișnuit cu ceaune din fontă sunt:

 • carne
 • ouă
 • legume
 • înlocuitori de carne, cum ar fi tofu
 • pâine
 • produse de patiserie
 • prăjituri la plită, cum ar fi clătite

Fierul turnat face minuni pentru multe alimente, dar există câteva cazuri în care ar trebui să evitați vasele de gătit din fontă, cum ar fi atunci când fierbeți apă sau lăsați ceva să fiarbă la foc mic.

Motivul este că mâncarea poate absorbi mai multă aromă de fier decât v-ar plăcea dacă este gătită în fontă pentru o perioadă lungă de timp.

Mai mult, alimentele acide, cum ar fi roșiile, sucul de lămâie, vinul și oțetul, sunt susceptibile să absoarbă aromele de fier din fontă, ceea ce poate fi nedorit uneori. De asemenea, acestea sunt aspre pentru vasele de gătit din fontă și ar putea îndepărta o parte din stratul antiaderent natural al tigăii dvs.