Garajele din „Porolissum”, puse la pământ de proprietari

Scandalurile care au ţinut mult timp prima pagină a cotidianului nostru, eternele garaje zălăuane, au luat sfârşit. Cel puţin s-au încheiat disputele pentru garajele dar şi anexele care ocupau o bună parte din spaţiile din jurul blocurilor cartierului Porolissum din Zalău. Urmează partea a doua a demolărilor, în scurt timp fiind programate să înceapă lucrările şi în „Păcii”.

I-am găsit pe câţiva proprietari în plină activitate de demolare. Dacă unele garaje, mai şubrede şi construite din panouri metalice, au putut fi uşor puse la pământ, în unele cazuri construcţiile, ridicate cu simţ de răspundere şi folosindu-se materiale de bună calitate, greu s-au lăsat puse la pământ.”Lucrăm de ieri ne chinuim să-l punem jos. Eu şi prietenul meu, tot noi fiind cei care acum 25 de ani am ridicat garajul. Este făcut din fier-beton, l-am făcut să ţină o sută de ani. Ia uitaţi ce placă de beton are deasupra şi prin el e numai fier forjat”, ne-a spus proprietarul. Proprietarii au fost somaţi de Primărie să demoleze garajele şi anexele pe cont propriu, altfel riscând să primească amenzi de 2000 de lei. Multe dintre ele au dispărut deja încă de la sfârşitul săptămânii trecute, alţii se grăbesc, mai ales că pentru cea de-a doua „tură” de garaje, termenul expiră la 1 octombrie.

Chiar dacă au luptat până la ultima picătură de putere, proprietarii garajelor au înţeles şi acceptat în cele din urmă că aceasta este cea mai bună soluţie şi au decis să le pună la pământ fără să mai aştepte intervenţia buldozerelor Primăriei. Lupta dusă de locatarii-proprietari cu consilierii locali a fost lungă şi plină de tensiuni. Aşa cum era şi firesc, această problemă a fost înţeleasă şi tratată diferit de taberele politice din Primărie, astfel încât scandalurilor dintre locatari şi consilieri li s-au adăugat mâncătoriile din tabăra consilierilor. Sigur că s-a ţinut cont şi de doleanţele proprietarilor, în majoritate oameni în vârstă, dar evident că râca cea strălucitoare nu a fost cea dintre locatarii din Porolissum şi consilieri, ci exact cea dintre distinşii noştri aleşi. Nici o poliţă nu trebuie să rămână neplătită iar ori de câte ori au ocazia, consilierii noştri o pun de o dispută cu substrat politic, evident, în văzul tuturor. Important este însă că oamenii au înţeles că avem nevoie să începem de undeva dacă vrem ca oraşul nostru să arate a oraş reşedinţă de judeţ, în anul 2015. Locatarii au realizat, chiar dacă ştim cu toţii că nu fac asta cu bucurie, că dărâmarea acestor garaje este un pas absolut necesar pentru ca locul în care ei, copiii şi nepoţii lor trăiesc, să depăşească stadiul şi imaginea unui cartier sărac, urât şi ruginit. Aşteptăm ca Primăria să intre în cel mai scurt timp, iată, cu acte în regulă, în operaţiunile de modernizare, acestea să fie făcute competent, cu atenţie, în aşa fel încât ceea ce vom vedea la final să arate bine dar să şi dureze. Sacrificiile sunt mari, atât cele materiale cât mai ales cele din partea oamenilor, care nu se pot cuantifica. E bine ca Primăria să facă tot posibilul ca aceste lucrări să nu dezamăgească, să folosească materiale de calitate şi sefi de echipă, bineînţeles şi muncitori pricepuţi. O imagine de râs dar şi de plâns reuşiseră pricepuţii asfaltatori să „creeze” zilele trecute în Zalău, când un copac mare şi sănătos, în jurul căruia s-a turnat asfalt, a fost literalmente sufocat şi condamnat la moarte de către unii lucrători. Şi asta doar pentru că acest copac stătea în calea unui trotuar iar de altă soluţie nu a fost nimeni capabil. Sperăm cu toţii ca astfel de aberaţii să ocolească cele două cartiere, Porolissum şi Păcii, în drumul lor spre modernizare, iar locatarii, spaţiile verzi, copacii, să aibă cât mai puţin de suferit pe perioada desfăşurării acestor lucrări. O nouă tranşă de garaje îşi aşteaptă rândul la demolare până la sfârşitul lunii, proprietarii având încă zece zile în care îşi pot dezafecta aceste construcţii.

DSC_0011 garaj 1 DSC_0007 DSC_0006 DSC_0012 DSC_0004

Alte articole

One Thought to “Garajele din „Porolissum”, puse la pământ de proprietari”

  1. Anonim

    Chiar dredeti ca demolarea acestor garaje se face in scopul modernizarii zonei? O sa vedeti pentru cine se pregateste zona. Daca ar fi asa s-ar rade si centrala PT12 si s-ar obtine un spatiu de joaca pentru copii. Alesii nostri se gindeasc doar la ei. Oameni buni alegetii din nou. Ati dus-o vreodata bine cu PNL?

Leave a Comment