Furtună, fulgere, grindină: câteva sfaturi importante care ne pot salva în situații meteo extreme

Nu de puține ori natura ne pune în contexte neașteptate, unele dintre acestea reprezentând o adevărată provocare chiar și pentru siguranța și integritatea noastră. Cutremurele, inundațiile, alunecările de teren, canicula, tornadele, ploile torențiale ori căderile de grindină sunt doar câteva exemple de pericole naturale pe care suntem, iată, tot mai des, în situația de a le trăi.

Furtuna este un astfel de fenomen meteorologic extrem, rezultat din mișcarea rapidă și puternică a aerului, pentru care, mai ales având în vedere schimbările climatice pe care le suferă țara noastră, ar fi bine să fim pregătiți.

Măsuri înainte de vijelie

În mod preventiv, acasă (la curte sau la bloc) îndepărtează ramurile uscate ale copacilor, precum şi orice alte obiecte din jur, care, pe timpul unei furtuni, ar putea fi luate de vânt, provocând victime sau pagube materiale. Dacă furtuna este iminentă, întrerupe orice activităţi în aer liber. Intră în casă, într-o construcţie sau chiar într-un autoturism. Deşi s-ar putea să fii rănit în cazul în care trăsnetul loveşte puternic maşina, totuşi eşti mult mai protejat în interiorul vehiculului decât în aer liber. Închide ferestrele şi uşile. Evită duşurile şi chiar sălile de baie, deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate. Utilizează telefonul cu fir doar în situaţii de urgenţă. Mobilele sunt mai sigure. Deconectează aparatele şi echipamentele electrice, precum computerele şi aparatele de aer condiţionat. Acestea se pot defecta, ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice. Dacă te surprinde o furtună, specialiştii ISU recomandă: ”Regula de salvare 30/30” – dacă, după ce ai văzut primul fulger, nu reuşeşti să numeri până la 30 înainte de a auzi tunetul, adăposteş- te-te imediat în interiorul unei clădiri sau în maşină. Apoi, rămâi în interiorul clădirii/ maşinii încă cel puţin 30 minute, după ce ai auzit ultimul tunet al furtunii, pentru a fi sigur că nu vei mai fi surprins de vreun fulger ”întârziat”.

 Ce faci în timpul furtunii

Atunci când simţi că părul ţi se ridică, acesta este un indiciu că există pericolul unui fulger puternic iminent. Aşază- te ghemuit la pământ. Pune mâinile pe urechi şi cap, iar capul poziționează-l între genunchi. Fă-te o ţintă cât mai mică posibil şi redu contactul cu pământul. Nu te întinde pe pământ. Evită: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, plaje sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, motociclete, biciclete etc. Dacă te afli în pădure, căută adăpost într- o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă eşti într-o zonă deschisă, mergi spre o zonă joasă, precum o vale. Dacă eşti pe un lac sau pe un râu, du-te la mal de urgenţă şi adăposteşte- te. Dacă eşti la pescuit, nu folosi lansete de carbon neizolate electric (cel mai indicat este să te retragi de pe baltă, pe tot timpul furtunii).

  Nu suprasolicita instalaţiile electrice

 În perioadele cu temperaturi ridicate, în clădiri sunt utilizate intens aparate electrice de tipul aer condiţionat şi ventilatoare, pentru a reduce efectul caniculei. Trebuie să ştii că această aparatură solicită intens instalaţiile electrice, generând risc de incendiu. Pentru a evita un incendiu, respectă următoarele reguli. În primul rând, nu utiliza aparate, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecţie cu defecţiuni sau cu diverse improvizaţii. Apoi, nu folosi siguranţe fuzibile supradimensionate, prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat şi nu suprasolicita reţeaua electrică, prin folosirea simultană a mai multor receptori. 

One Thought to “Furtună, fulgere, grindină: câteva sfaturi importante care ne pot salva în situații meteo extreme”

  1. Anonim

    LA aceste sfaturi utile eu as mai adauga unu. Mai putine biserici si mai multe Sisteme de rachete antigrindina !

Leave a Comment