Formularul 230 pentru redirecționarea unui procent din impozit se depune până la finalul lunii iunie

Formularul 230 care permite redirecționarea unei părți din impozitul pe venit pentru susținerea ONG-urilor sau pentru acordarea de burse private nu va mai avea termen de depunere pe 25 mai, așa cum se stabilise în februarie, ci pe 30 iunie 2020. OUG nr. 69/2020 stabilește că cei care vor să redirecționeze o parte din impozitul pe profit pot face acest lucru până la data de 30 iunie 2020. De anul acesta, cei care doresc să susțină astfel ONG-urile sau bursele private pot depune formularul 230 într-o formă schimbată.
Concret, se poate face redirecționarea o dată la doi ani, nu anual, cum se proceda până acum. Mai mult, pe lângă salariați și pensionari, și cei care obțin venituri din anumite activități independente pot utiliza acest formular, cum sunt cei care obțin venituri din chirii. Termenul de depunere a formularului 230 a fost prelungit până la sfârșitul lunii iunie pentru că, în contextul pandemiei de coronavirus, neintroducerea acestei măsuri ar fi dus la diminuarea fondurilor ce merg la entitățile nonprofit și unitățile de cult, precum și cele pentru acordarea de burse private.
De anul acesta, cei care vor alege să redirecționeze 3,5% din impozitul pe venit pot face asta către aceeași entitate, pentru doi ani. Acest lucru e posibil prin bifarea căsuței special destinate acestei opțiuni din cadrul formularului 230. La finalul celor doi ani, cererea poate fi reînnoită. Procentul de 3,5% poate fi acordat entităților non-profit care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, dar și pentru burse private. Până acum, pentru acordarea de burse private se putea redirecționa un procent de 2%.
M. S.

Leave a Comment