„Fluieratul în Biserică” devine o chestiune penală

Umorul trebuie să treacă printr-o scurtă perioadă de reeducare. Deocamdată în Polonia, dar există oameni foarte serioşi care ar dori acest lucru şi în ţara noastră. „Fluieratul în Biserică” nu va mai fi o metaforă, ci o chestiune cât se poate de serioasă, aşa cum sunt toate la cei lipsiţi de simţul umorului. Oamenii care fac glume despre biserică, în cadru organizat (spectacole) sau în cel relativ privat (la o bere) riscă până la doi ani de închisoare. Este o iniţiativă care a produs tulburare în Polonia şi uşoare frisoane în celelalte ţări europene. Ministrul justiţiei din Polonia strânge semnături pentru revizuirea Codului Penal. Ministrul susţine că demersul său de a proteja biserica de glumele proaste este unul extrem de necesar, pentru că, spune oficialul, o parte a societăţii manifestă „un nivel ridicat de agresivitate faţă de biserică”. Iniţiativa a strâns deja peste 100.000 de semnături şi va fi supusă la vot în Parlament. Totul pare o glumă, dar în curând va fi una care va duce direct la „răcoare”.

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, nu a ratat momentul şi a comentat această propunere,care vine din Polonia, în direct la un post TV, mixând uşor lucrurile, astfel încât să se plaseze într-o zonă călduţă: „Sigur că trebuie cumva, cândva reglementate aceste lucruri, adică credincioşii nu-i agresează pe cei necredincioşi, nu-i ironizează, îi lasă în modul lor de a se comporta şi necredincioşii trebuie să nu-i agreseze pe credincioşi. Cred că au întrecut măsura. De aceea ministrul justiţiei din Polonia s-a gândit la aceste iniţiative, ca să nu mai existe aceste tensiuni între credincioşi, necredincioşi. De ce să fie instituţia bisericii atât de blamată? Pentru că biserica se ocupă să facă bine oamenilor, să-i înfrăţească să-i ajute, face asistenţă socială, nu face niciun rău. De ce să fie luată în râs? Cred că oarecum se justifică toate acestea. Vor face ce vor considera, însă se justifică oarecum această atitudine agresivă. Fiecare instituţie trebuie să fie respectată, iar libertatea de credinţă nu trebuie să fie batjocorită. Dacă Ministerul Justiţiei, ca şi în Polonia, ar lua această atitudine, noi nu vom solicita. Noi, ortodocşii, suntem foarte toleranţi şi întoarcem şi obrazul celălalt, dar când se întrece măsura, iată, este bine să se oprească această avalanşă a râului, a ironiei, a batjocurei. Să fie oprite, că trebuie să trăim într-o atmosferă de armonie şi de familie, nu de duşmănie şi de batjocură”. Legat de opinia înaltului ierarh, trebuie spus că Polonia nu este deloc o ţară ortodoxă, ci una profund catolică, iar chestiunea cu celălalt obraz pare deja o glumă în condiţiile în care nu putem avea toleranţă nici măcar pentru o…glumă.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

4 Thoughts to “„Fluieratul în Biserică” devine o chestiune penală”

  1. […] Umorul trebuie să treacă printr-o scurtă perioadă de reeducare. Deocamdată în Polonia, dar există oameni foarte serioşi care ar dori acest lucru şi în ţara noastră. „Fluieratul în Biserică” nu va mai fi o metaforă, ci o chestiune cât se poate de serioasă, aşa cum sunt toate la cei lipsiţi de simţul umorului. Oamenii care fac glume despre biserică, în cadru organizat (spectacole) sau în cel relativ privat (la o bere) riscă până la doi ani de închisoare. Este o iniţiativă care a produs tulburare în Polonia şi uşoare frisoane…  » Mai multe detalii […]

  2. Constatare

    Biserica catolică poloneză este demnă de dispreț !

  3. Anonim

    Urmează Inchiziția și arderea pe rug a necredincioșilor.

Leave a Comment