FLORIN CÎŢU: „În România vaccinul este şi rămâne gratuit”

Premierul Florin Cîţu a declarat, că în România vaccinul împotriva COVID-19 este şi rămâne gratuit. „Nu e nicio discuţie în Guvernul României pentru a schimba lucrurile”, a subliniat Cîţu, informează news.ro.

Declaraţiile premierului vin după ce liderul PNL, Ludovic Orban, a afirmat că românii ar putea plăti pentru vaccinarea împotriva COVID-19 „într-un viitor oarecare”, menţionând că se va putea ajunge în situaţia vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

Florin Cîţu a afirmat, într-o videoconferinţă cu prefecţii, că este nevoie ca în fiecare oraş să fie organizate maratoane de vaccinare, acestea având succes.

„Am vrut să ne ne vedem astăzi pentru că a venit momentul, ştiam că vine acest moment în care va trebui să depunem şi mai mult efort pentru a impulsiona campania de vaccinare. Avem rezultate bune în ceea ce priveşte pandemia, asta înseamnă că a funcţionat campania de vaccinare, dar este clar că vreau să ne asigurăm că reducem la minim şansele unui al patrulea val. Vreau să ne asigurăm că românii sunt vaccinaţi ca să nu avem probleme cu alte tulpini din India, Anglia. E important să continuăm ce a început şi a mers bine până acum. Trebuie să schimbăm puţin strategia şi să învăţăm din ce a mers bine până în aceste zile. În primul rând, am văzut că a mers foarte bine când am făcut acele maratoane. Este clar că este nevoie de asemenea acţiuni în fiecare oraş din ţară, în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ să avem astfel de maratoane pentru că se pare că acolo avem cel mai mare succes în ceea ce priveşte campania de vaccinare în aceste momente”, a declarat premierul.

El a arătat că vaccinul trebuie adus mai aproape de oameni.

„Avem rezultate bune dacă ne uităm la zonele urbane, dar în zona rurală rezultatele nu sunt aşa de bune”, a subliniat el.

El a cerut autorităţilor locale să se implicate astfel încât vaccinul să fie disponibil tuturor românilor.

„Şi aici avem nevoie de soluţii şi de la dumneavoastră şi domnul Gheorghiţă o să vină cu câteva propuneri ca să putem să aducem vaccinul cât mai aproape de oameni. Am văzut câţiva primari care au venit cu câteva sugestii bune, poate învăţăm de la ei câte ceva, dar trebuie să vă implicaţi cu toţii în această perioadă ca vaccinul să fie disponibil tuturor românilor”, a afirmat Florin Cîţu.

Premierul a precizat că vaccinul va rămâne gratuit.

„Şi aici vreau să fac o clarificare, vaccinul gratuit trebuie să fie disponibil tuturor românilor pentru că în România vaccinul este şi rămâne gratuit. Nu e nicio discuţie în Guvernul României pentru a schimba lucrurile. Avem comenzi pentru a continua campania de vaccinare şi în toamnă, a continua campania de vaccinare şi anul viitor pentru că nu ştim exact cum va continua pandemia”, a punctat Cîţu.

El a menţionat că există o scădere a ratei de pozitivare, dar trebuie să continue campanie de vaccinare.

„Ne vedem astăzi pentru a ne asigura că nu ne relaxăm în ceea ce priveşte campania de vaccinare. Da, relaxăm din condiţii pentru că, e adevărat, pandemia, vedem că există o îmbunătăţire a ratei de pozitivare, deci o scădere a ratei de pozitivare, dar trebuie să continuăm campania de vaccinare şi e important pentru noi chiar dacă lucrurile se relaxează pe partea de pandemie”, a conchis premierul.

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a afirmat că românii ar putea plăti pentru vaccinarea împotriva COVID-19 „într-un viitor oarecare”, menţionând că se va putea ajunge în situaţia vaccinului antigripal, când sunt imunizate gratuit doar grupele de risc.

El a fost întrebat dacă autorităţile încurajează şi acordarea de stimulente materiale pentru următoarea etapă a campaniei.

„Şi aşa organizăm vaccinarea gratuită, practic, statul român suportă toate costurile de vaccinare. E o situaţie excepţională, dar şi aici aş spune că mai facem asta o perioadă de timp, până ajungem la un nivel de imunizare de grup, până la urmă se va merge pe mecanisme de exemplu de la vaccinare pe gripă unde numai persoanele vulnerabile vor fi vaccinate gratuit, celelalte categorii de cetăţeni vor trebui să se vaccineze că e răspunderea lor, aici e vorba de sănătatea fiecăruia dintre noi”, a afirmat preşedintele PNL.

Întrebat dacă românii ar putea plăti pentru vaccinarea anti-COVID, Ludovic Orban a răspuns: „Într-un viitor oarecare”.

 

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

Leave a Comment