Firme de transport din Sălaj, amendate de inspectorii de muncă

Mai mulți patroni de firme de transport din județ au primit la începutul lunii noiembrie „vizita” inspectorilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj, în cadrul unei campanii desfășurate la nivel național în domeniul transporturilor.

După cum au explicat reprezentanții ITM Sălaj este vorba despre campania privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea și executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă și de odihnă a conducătorilor auto, a legislației și a directivelor europene ce vizează detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaționale transpuse în legislația națională, la angajatori care prestează activități de transport rutier atât de mărfuri cât și de călători.

Abateri peste abateri

Inspectorii de muncă au verificat 13 agenți economici și 25 de conducători auto și au aplicat patru amenzi de 11.000 de lei și avertismente. Deficiențele constatate în urma controalelor au fost: neevidențierea corespunzătoare a timpului de lucru în sensul lipsei concordanței dintre pontaje și datele descărcate din tahograf; neprezentarea descărcărilor tahograf la solicitarea inspectorilor de muncă; dispozițiile legale privind munca suplimentară, munca de noapte și sărbătorile legale nu sunt respectate și nerespectarea termenului de transmitere a elementelor contractului individual de muncă în registrul general de evidență a salariaților în format electronic. Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse circa 90 de măsuri obligatorii de remediere. „Subliniem că respectarea regulilor privind organizarea timpului de muncă al conducătorilor auto atrage după sine o îmbunătățire a condițiilor de muncă, a sănătății și protecției acestora și conduce în mod direct la îmbunătățirea siguranței rutiere, fiind astfel diminuat atât numărul accidentelor rutiere cât și consecințele acestora”, au precizat reprezentanții ITM Sălaj.

foto caracter informativ

One Thought to “Firme de transport din Sălaj, amendate de inspectorii de muncă”

  1. […] Mai mulți patroni de firme de transport din județ au primit la începutul lunii noiembrie „vizita” inspectorilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Sălaj Citeste mai mult […]

Leave a Comment