Fermierii salajeni din zonele defavorizate cer bani europeni

Fermierii salajeni din zonele defavorizate cer bani europeni47 de crescatori de vaci de lapte din comunele Cristolt si Zalha, zone catalogate ca defavorizate, pot beneficia de un ajutor financiar de maxim 100 de euro pe cap de animal, bani acordati din Fondul European de Garantare Agricola. Acestia au depus cereri la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Salaj pentru a intra in posesia sprijinului financiar aferent unui numar de 216 capete de vaci de lapte, sustine Aurora Sabou, directorul centrului judetean.

Cele mai multe astfel de cereri, respectiv 42, prin care se solicita subventii pentru 197 de animale, au fost depuse in prima etapa. In etapa a doua, care s-a incheiat zilele trecute, doar 15 fermieri au cerut acesti bani, pentru 19 capete de bovine.

Potrivit legislatiei in vigoare, au dreptul la ajutorul financiar mentionat crescatorii, persoane juridice si/sau persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale constituite potrivit OUG 44/2008. Solicitantii trebuie sa detina cota de lapte pentru livrari si/sau vanzari directe, iar efectivul de vaci de lapte pentru care solicita ajutor financiar sa fie inscris in Registrul National al Exploatatiilor. Totodata, efectivul pentru care se solicita ajutor specific anual trebuie mentinut in exploatatie pe perioada derularii schemei.

Subventia se acorda pentru un efectiv cuprins intre doua si cel mult 15 capete vaci de lapte. Valoarea exacta a ajutorului specific pe cap de vaca va fi stabilita dupa finalizarea verificarilor, prin raportarea numarului de animale eligibile la plafonul de peste 22,4 milioane de euro, aferent acestei forme de sprijin.

Alte articole

Leave a Comment