Federația „Solidaritatea Sanitară” se opune mutării contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului

Federația << Solidaritatea Sanitară >> se opune vehement mutării contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului, calificând această măsură drept o “înșelătorie la adresa salariaților din sectorul bugetar”. Federația transmite opiniei publice, într-un comunicat de presă, faptul că Guvernul intenționează să-i păcălească cu o falsă creștere salarială, anunțându-și astfel opoziția față de această măsură și invitând, totodată, salariații din Sănătate să i se alăture la acțiunile de protest pe această temă.

Primul pas al acestor acțiuni îl constituie Petiția publică inițiată împotriva acestei măsuri.

„Această petiție constituie o formă de pregătire a altor forme de protest.Denunțăm astfel public intenția ascunsă a Guvernului de a  << fura >> creșterea salariilor cu 25 la sută (anunțată pentru 1 ianuarie 2018): după ce această creștere a fost aprobată prin articolul 38, aliniat 3, litera a din legea nr. 153/2017, Guvernul intenționează să o anuleze prin intermediul proiectului de act normativ ce vizează transferul contribuțiilor angajatorului în salariul de bază al angajatului. A prezenta ca o creștere salarială mutare contribuțiilor angajatorului în salariul brut, adică a crește salariul brut fără a crește salariul net, în condițiile în care anunți această măsură ca fiind o creștere salarială, este o înșelătorie.

Federația << Solidaritatea Sanitară >> a avertizat salariații încă din timpul discuțiilor la legea salarizării asupra acestui pericol, solicitând Parlamentului prevenirea lui printr-o prevedere expresă a legii salarizării. Precizăm că în această perioadă se negociază Contractul colectiv de muncă la nivel de sectorul bugetar Sănătate, acțiune care oferă posibilitatea unei greve legale. Reamintim guvernanților pe această cale că există deja mai multe nemulțumiri legate de drepturile pe care salariații riscă să le piardă, un număr semnificativ de angajați exprimându-și deja disponibilitatea de a ne sprijini prin intermediul unor forme de protest. 

De asemenea, nemulțumirea salariaților este accentuată de poziția Guvernului pe tema elaborării unui nou Regulament de sporuri, ce riscă să conducă la semnificative pierderi salariale, existând intenția clară a participării la proteste pe această temă.

Ansamblul acestor acțiuni de protest, care a adunat deja un număr de peste 11.000 de semnături, arată existența unui grad semnificativ de nemulțumire a angajaților din Sănătate față de o serie de măsuri ale Guvernului, acesta riscând să ia forma unui protest ce ar putea bloca întregul sistem public de sănătate”, se arată în comunicatul de presă al Federației << Solidaritatea Sanitară >>.

 

Alte articole

Leave a Comment