Fără mască de protecţie în aer liber şi fără certificat Covid în mall

Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în aer liber, eliminarea obligativităţii prezentării certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine reprezintă doar o parte din măsurile de relaxare propuse de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului.

Ministrul Sănătăţii a arătat că măsurile de relaxare sunt propuse deoarece s-a atins indicele de 50% din paturile de la terapie intensivă libere şi se înregistrează o scădere constantă, la nivelul tuturor indicatorilor, a ratei de pozitivitate care a ajuns la 15% din totalul testelor efectuate.

„Acest trend care a dus la o cifră de sub 50% ne-a făcut să propunem Guvernului României şi CNSU adoptarea unui set de măsuri, pentru perioada imediat următoare. Estimăm ca într-o săptămână sau două să ajungem sub 1000 de cazuri pe zi”, a precizat ministrul Alexandru Rafila.

Măsurile de relaxare propuse pentru a intra în vigoare sunt:

– accesul fără certificat electronic Covid în centrele comerciale, în instituţiile publice, pensiuni şi restaurante;

– creşterea limitei, de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine;

– permiterea organizării evenimentelor private, cu participarea a maximum 200 de persoane;

– masca nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măştii rămâne obligatorie în spaţiile publice închise şi este recomandată în spaţiile deschise aglomerate.

Printre măsurile de restricţie care vor fi păstrate în următoarea perioadă se regăsesc:

– posibilitatea izolării şi carantinării persoanelor care sosesc din ţări cu risc epidemiologic ridicat;

– menţinerea testării săptămânale a personalului de îngrijire şi de asistenţă, a personalului de specialitate şi auxiliar din centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice;

– menţinerea măsurilor de dezinfecţie şi igienă în mijloacele de transport public.

„Noi ne menţinem poziţia, că ar trebui, cel puţin o anumită perioadă, până vedem ce se întâmplă (..) activităţile să rămână închise în baruri, cluburi şi discoteci, unde în mod evident interacţiunile sunt mult mai frecvente şi oamenii au alt tip de comportament”, a mai spus Alexandru Rafila, care a precizat că va fi păstrată şi recomandarea privind utilizarea telemuncii şi a programului de muncă decalat în instituţiile publice centrale şi locale.

El a reiterat că măsurile de relaxare sunt doar propuneri pe care le-a înaintat spre dezbatere în CNSU. Pentru a intra în vigoare, aceste măsuri trebuie aprobate de CNSU, starea de alertă permiţând ridicarea acestor restricţii, potrivit ministrul Alexandru Rafila.

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro

One Thought to “Fără mască de protecţie în aer liber şi fără certificat Covid în mall”

  1. […] Eliminarea obligativităţii purtării măştii de protecţie în aer liber, eliminarea obligativităţii prezentării certificatului verde la intrarea în marile magazine, creşterea limitei de la 30% la 50% a capacităţii maxime a spaţiului, fără restricţii de interval orar, pentru competiţii sportive, activităţile din cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole, concerte în aer liber, conferinţe, workshop-uri, săli de sport şi piscine reprezintă doar o parte din măsurile de relaxare propuse de Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, spre aprobare Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi Guvernului. Ministrul Sănătăţii a arătat că măsurile de relaxare sunt…  » Mai multe detalii […]

Leave a Comment