Facturile la caldura golesc buzunarele zalauanilor

Facturile la caldura golesc buzunarele zalauanilor

Zalauanii bransati la reteaua de termoficare a orasului vor scoate sute de lei, lunar, din buzunare, pentru a-si plati factura la incalzire. Potrivit directorului Uzinei Electrice (UE) Zalau, Viorel Marian, pentru o luna mai friguroasa, un consumator va trebui sa plateasca pentru caldura maxim 100 de lei. Atentie, doar pentru o camera!

Doar 800 de apartamente au ramas racordate la reteaua de incalzire a UE Zalau, precum si alte 56 de institutii si agenti economici din municipiu. Estimarile reprezentantilor centralei termice arata ca pe luna decembrie a anului 2009 consumatorii vor plati pentru caldura facturi destul de piperate.

Pentru luna decembrie, fiind o luna destul de friguroasa, estimam facturari de aproximativ 1,5 milioane de lei. In cazul consu-matorilor casnici, facturile la caldura variaza in functie de suprafata proprietatii, temperaturile externe si din apartament, dar si de gradul de izolare termica a camerelor.

Conteaza in facturarea agentului termic si daca exista montate repartitoare de costuri in apartament. Astfel, din calculele noastre, valoarea maxima a incalzirii pentru o camera dintr-un apartament nu ar trebui sa depaseasca 100 de lei. Pentru agentii economici, exista o masura de calcul pentru ceea ce consuma, ne-a comunicat, ieri, Viorel Marian. Astfel, pentru un apartament cu trei camere, un consumator ar urma sa plateasca, pentru o luna, in jur de 350 de lei la incalzire.

Bani si pentru incalzirea spatiilor comune

Pe masura ce sunt mai putini consumatori de caldura, cresc si costurile facturilor. Majoritatea zalauanilor au renuntat la sistemul centralizat de incalzire, preferand centralele de apartament. In fapt, pentru ca acestia din urma nu mai contribuie la plata incalzirii pentru spatiile comune, facturile celor bransati la reteaua centrala de termoficare devin din ce in ce mai mari.

Desi in alte orase, cei debransati participa la plata cheltuielilor de incalzire pentru partile comune din bloc, in Zalau, aceste conditii nu se aplica. Noi facturam energia termica pe baza unui contor montat la intrarea in fiecare imobil. De aceea cresc costurile pentru cei care au ramas bransati, ne-a spus directorul UE Zalau.

O alta problema mentionata de Viorel Marian este ca debransarea s-a facut in mod haotic, ca unii cetateni si-au anulat doar unul sau doua calorifere din apartamente, umfland astfel facturile celor legati la sistemul central de termoficare.

Clientii primesc caldura non-stop

Potrivit directorului uzinei, nu au fost probleme cu furnizarea caldurii. Niciun client bransat la reteaua centralizata de termoficare nu s-a plans ca ar avea caloriferele reci, pana in prezent, nefiind inregistrata nicio reclamatie in acest sens. La punctele termice, unde nu exista sistem automat, reglarea termperaturii apei se face de catre agentul termic in functie de o diagrama.

De exemplu, pentru o temperatura exterioara de minus 20 de grade Celsius, acesta regleaza apa la 70 de grade, iar pentru zero grade Celsius, la 50-55 de grade. Furnizarea caldurii se face continuu pe tot sezonul rece, exceptand lunile octombrie si aprilie cand se da caldura in functie de temperatura exterioara. In scoli si gradinite, sunt module termice automatizate care regleaza temperatura apei in calorifere in functie de temperatura exterioara.

Pot chiar sa sisteze furnizarea daca afara se incalzeste, a afirmat Viorel Marian, adaugand ca singurele sesizari primite au fost cu privire la unele tevi sparte la subsolul blocului. Desi nu sunt de competenta noastra, fiind vorba de un spatiu privat, am incercat sa intervenim sa rezolvam problemele, a incheiat directorul UE Zalau.

Aproape jumatate platesc mai putin

Insa nu toti cei bransati la reteaua centralizata de termoficare vor plati integral costul facturii. Pentru sezonul rece noiembrie 2009 – martie 2010, la Directia de Asistenta Sociala Comunitara – Primaria Municipiului Zalau, au fost depuse 347 de cereri pentru subventii la incalzirea in sistem centralizat.

Aceste subventii se acorda lunar, in compensare. Cu toate acestea, fata de iarna trecuta, UE Zalau furnizeaza caldura pentru mai putini clienti, aproximativ 100 de zalauani renuntand anul trecut la incalzirea in sistem centralizat.

Alte articole

Leave a Comment