Facilitati pentru familiile de pensionari

Facilitati pentru familiile de pensionari

Potrivit prevederilor legale privind reducerile acordate pensionarilor pentru transportul intern, pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat, din sistemul de pensii si asigurari sociale pentru agricultori beneficiaza, anual, de sase calatorii simple (tichete rosii) cu reducere de 50 la suta din tariful stabilit pentru calatoriile cu trenul. De facilitatile pe calea ferata beneficiaza si sotul sau sotia, cu incadrarea in numarul total de calatorii la care are dreptul titularul. Pensionarii care nu au posibilitatea sa calatoreasca pe calea ferata, beneficiaza, optional, de sase calatorii cu reducere de 50 la suta la transportul intern auto. La aceasta data, potrivit Casei Judetene de Pensii (CJP) Salaj, din totalul pensionarilor salajeni, aproape 73.000 beneficiaza de reducerea cu 50 la suta a costului biletelor de calatorie, in timp ce 6.362 beneficiaza de bilete gratuite conform unor legi speciale.

Persoanele care beneficiaza de drepturi in temeiul mai multor legi cu caracter special, si care potrivit acestor acte normative au dreptul la calatorii gratuite, respectiv 12, nu pot beneficia si de reducerea cu 50 la suta a costului biletelor de calatorie, avand totusi optiunea de a alege pentru una dintre aceste facilitati. La cerere va fi anexata fie o adeverinta eliberata de Societatea Nationala a Cailor Ferate, fie o declaratie pe propria raspundere ca nu au beneficiat sau, dupa caz, nu au renuntat la permisul CFR. CJP Salaj face cunoscut ca, in acelasi mod se va proceda si in cazul veteranilor de razboi sau vaduvelor acestora, care solicita facilitatile prevazute de o alta lege cu caracter special.

In Salaj, de la inceputul acestui an, 24 de persoane au solicitat cupoanele talon neprimite pentru drepturile alocate in baza unor legi speciale. Persoanele care nu sunt pensionate, dar care in evidentele CJP Salaj sunt beneficiari de drepturi prevazute de legi speciale, pot sa primeasca tichete gratuite de calatorie. De retinut ca toate cheltuielile care decurg din aplicarea acestor legi se suporta, lunar, din bugetul de stat.

In fine, societatile comerciale de transport salajene care predau lunar CJP Salaj tabelele nominale cu datele necesare identificarii persoanelor beneficiare, precum si facturile de plata, onorate in termenul prevazut de lege, sunt: Trans Salaj, Cento Trans, Sebali Trans, Tours Claus etc.

Alte articole

Leave a Comment