Fără reţete false în Sălaj

Fără reţete false în Sălaj

În primul trimestru din acest an, au fost prescrise peste 3.000 de reţete false, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) fiind prejudiciată cu 160.000 de lei, la care se adaugă alte prejudicii care nu au fost încă estimate.

Peste 2.700 de medici din întreaga țară au prescris peste 3.000 de rețete false, fie pentru pacienți cu CNP-uri inexistente sau incorecte sau pentru persoane decedate, fie prescrieri multiple pentru același pacient. În topul judeţelor cu asemenea situaţii dubioase se află Constanța, care a „uşurat” bugetul CNAS cu 56.650 de lei. Pe locurile următoare se situează judeţul Dolj, unde gaura făcută în buget este de 43.380 de lei, județul Iași – cu 24.370 de lei și județul Vrancea – cu un prejudiciu de 15.422 de lei.

Şi Maramureşul are o situaţie neagră depistată în urma controalelor cerute de CNAS. Astfel, înregistrează cel mai mare număr de rețete fictive – 1.833, pe locul următor aflându-se la o diferență mare județul Iași, cu 285 de rețete false, și județul Botoșani – cu 219 rețete false.

În Sălaj, potrivit preşedintelui Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Claudiu Bârsan, au fost identificate aproximativ 30 de cazuri suspectate, care au fost analizate de inspectorii CJAS. „Am avut şi noi o listă cu vreo 25-30 de CNP-uri aparţiând unor persoane decedate. Reţetele respective au fost verificate nominal, inclusiv actele care erau la baza lor, şi am constatat că erau greşeli materiale de transcriere a CNP-ului, cu o excepţie, unde o persoană avea acelaşi CNP cu al unei persoane decedate. Nu ştiu cum se poate aşa coincidenţă, dar am verificat cărţile de identitate. Deci în Salaj nu s-a confirmat niciun astfel de caz”, a spus Claudiu Bârsan.

Sălajul a ieşit „Ok” şi în ceea ce priveşte controlul operativ desfăşurat în cadrul evaluării PNS pentru cazurile de diabet zaharat. Potrivit unui raport al CNAS, în urma datelor raportate în anul 2010 de medicii prescriptori şi farmacii, au rezultat unele neconcordanţe în majoritatea judeţelor. În Sălaj, au existat 18 astfel de cazuri, dar care, la control, nu s-au confirmat.

Alte articole

Leave a Comment