Pentru a obtine un permis auto, doritorii au de trecut doua probe: examenul teoretic pe calculator si cel practic, orasul. Insa, din cauza numarului ridicat de accidente din ultimii ani, Directia Regim Permise si Autoritatea Romana Rutiera, sprijinite de Directia Politiei Rutiere, au initiat un proiect care prevede ca examenul pentru obtinerea unui permis auto sa se dea ca pe vremuri: patru probe, constand in sala, poligon, conducerea de zi si conducere de noapte.
Examenul auto de acum 20 de ani
Inainte de Revolutia din 1989, permisul auto se obtinea doar dupa promovarea a patru probe: sala, poligonul, conducerea de zi si conducerea de noapte. Dupa revolutie, examinarea privind conducerea pe timp de noapte a candidatului a fost eliminata. Astfel, cei care promovau sala, examenul teoretic, aveau doua sanse de a trece de celelalte doua probe. In cazul in care nu reuseau sa obtina admis din prima incercare la poligon sau oras, candidatul era pus in amanare. Doar la a doua nereusita era declarat respins. Din 1995, si proba in poligon a fost eliminata si, totodata, s-a introdus masura de respins de la prima nereusita, ne-a comunicat Remus Stanciu, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCIV) Salaj. Examenul auto nu era la fel de usor ca acum. Si la intrarea in scoala, candidatii trebuiau sa sustina un test pentru verificarea cunos-tintelor privind regulile de circulatie. La fel si la iesirea din scoala. Trebuia sa stii regulile de circulatie, apoi sa inveti sa conduci. Orele de scoala auto se faceau si in poligon, si pe timp de noapte, pentru a fi pregatiti la examinare. Trebuia sa cunosti poligonul.
Daca rasturnai un singur jalon din poligon, erai declarat amanat, iar, a doua oara, respins. Imi aduc aminte ca, in ziua in care am sustinut examenul, din cei 40 de candidati, doar doi am obtinut permisul auto. Nu erau atat de usor de sustinut probele ca acum, ne-a declarat un zalauan care si-a luat permisul de conducere sustinand cele patru probe.
Lipsa poligoanelor se resimte
Examenul pentru obtinerea permisului este mai usor de promovat ca acum 20 de ani, deoarece candidatii nu trebuie sa mai dea acum cele doua probe: conducerea de noapte si poligonul. Insa, din pacate, acest lucru a atras dupa sine mai multi soferi care, nu numai ca nu cunosc bine regulile de circulatie, dar se si avanta in trafic, de cele mai multe ori ajungand victime ale accidentelor rutiere. Majoritatea elevilor se descurca sa apese acceleratia si sa conduca, inainte. Problemele apar la efectuarea manevrelor de parcare sau la mersul inapoi, si toate pentru ca nu exista un spatiu amenajat pentru exersarea acestor manevre: poligonul. Daca a fost candva, in prezent este desfiintat. Astfel, singurul loc de a invata cum sa parcheze este in trafic. Insa, daca elevul incearca unele manevre, este claxonat de ceilalti conducatori auto, ca incurca circulatia. De altfel, multi elevi aleg sa faca scoala de soferi pe timpul verii, astfel incat nu conduc pe timp de noapte. Cand se prezinta la proba practica, multi nici nu stiu sa foloseasca faza lunga sau faza scurta de lumini. Nu stiu sa conduca pe timp de noapte, ne-a declarat un instructor auto din Zalau.
Cele 30 de ore de scoala auto sunt oare suficiente?
Legea prevede ca o persoana care doreste sa obtina permisul de conducere trebuie sa efectueze minim 30 de ore de condus, sub supravegherea unui instructor auto autorizat. Majoritatea elevilor nu sunt pregatiti sa sustina examenul auto dupa ce au efectuat cele 30 de ore minime impuse de lege pentru scoala auto. Dar daca atat prevede legea, ei spun ca le sunt suficiente. Daca incerc sa le explic ca nu au invatat suficient sa conduca, ei cred ca incerc ca obtin mai multi bani de pe urma lor. Putini sunt cei care vor sa mai invete in plus fata de cele 30 de ore, ne-a precizat instructorul auto. Si asta s-a dedus din discutia de ieri cu o persoana care tocmai iesea de la proba teoretica. E a doua oara cand promovez examenul pe calculator.
Prima data cand am dat orasul am picat examenul din vina mea. Din cauza emotiilor, la indemnul politistului examinator de a vira la dreapta, am luat curba la stanga. A fost vina mea ca nu am trecut de examenul practic. Si recunosc ca nu am fost pregatita sa ies in trafic dupa cele 30 de ore pe care le-am facut, ne-a declarat candidatul. Insa, tot acea persoana a recunoscut ca nu a mai luat alte ore de condus, cu toate ca nu s-a descurcat la oras.
Numai in 2008, pe soselele din Romania au murit aproximativ 3.000 de oameni in peste 10.000 de evenimente rutiere, astfel incat, sistemul de examinare pentru obtinerea permisului de conducere ar trebui refacut, sustin initiatorii proiectului. Ei doresc reintroducerea celor doua probe: conducerea pe timp de noapte si poligonul. In Salaj, de la implementarea noului sistem de testare pe calculator pentru obtinerea permisului de conducere, doar 28,25 la suta din candidati au promovat examenul (categoria B). Din 30 septembrie, au sustinut examenul teoretic 3.050 de candidati. Pentru ca unii l-au dat de mai multe ori, numarul chestionarelor deschise a fost de 7.126, ne-a comunicat Remus Stanciu.
Nimic de zis..nu vă puneți intrebarea..instructorul auto, oare are răbdarea necesară cu un număr de elevi pe zi ? ..iar examinatorii sunt şi ei foarte corecți..cum ar fi , domnul Pop spre exemplu ! Instructor capabil , da..Arotăriței Dumitru ,am făcut scoala cu domnia sa..dar si noaptea visam parcarea . Azi conduc in Luxembourg..datorită domniei sale!