Elevii chiulangii şi-au lăsat familiile fără alocaţii

Peste 300 de familii din judeţul Sălaj cu venituri reduse, care beneficiau din partea statului de ajutoare financiare, constând în alocaţii pentru susţinerea familiei, nu mai primesc din această toamnă banii respectivi. Şi asta, după ce copiii lor, elevi la diferite instituţii de învăţământ din judeţ, au absentat nemotivaţi de la cursuri.

În baza situaţiei transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Sălaj, din cauza absenţelor acumulate la şcoală, în al II-lea semestru al anului şcolar 2012-2013, de către copiii din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, Agenţia Judeţeană de Inspecţie şi Prestaţii Sociale (AJPIS) Sălaj a decis să suspende drepturile băneşti în cazul a sute de familii, iar în unele situaţii cuantumul alocaţiilor să fie dimimuat cu 20 respectiv 50 la sută. Potrivit unor informaţiii furnizate de Marinela Cipleu, purtător de cuvânt al AJPIS Sălaj, conform legislaţiei în vigoare, suspendarea sau diminuarea alocaţiei pentru suţinerea familiei se face în funcţie de numărul de absenţe acumulat, pe parcursul unui semestru, de către copiii familiilor beneficiare. În situaţia în care un copil, membru al unei familii care primeşte alocaţie, chiuleşte de la şcoală şi acumulează un număr mai mare de 20 de absenţe pe parcursul unui semestru, alocaţia se suspendă timp de şase luni. În această situaţie se află în prezent 309 familii din judeţul Sălaj, care începând cu luna august şi până la finalul anului 2013 nu vor mai primi alocaţii lunare cuprinse între 40 şi 160 de lei.
Tot din cauza chiulului, alte peste 200 de familii, cu o situaţie financiară precară, primesc timp de trei luni alocaţii mai mici cu 20 respectiv 50 la sută mai mici. Marianela Cipleu a precizat că, în semestru II al anului şcolar precedent, 190 de copii au înregistrat individual între 10 şi 19 abesenţe, ceea ce înseamnă că în acest caz alocaţia se diminuează cu câte 20 la sută, iar alţi 11copii au înregistrat fiecare câte 20 de absenţe, ceea ce înseamnă că alocaţia le-a fost diminuată cu 50 la sută. Diminuările au fost aplicate pe o perioadă de trei luni, august-octombrie 2013, după care familiile elevilor chiulangii vor primi cuantumul aprobat iniţial.

Cine poate primi alocaţie de susţinere a familiei?

Alocaţia pentru susţinerea familiei se acordă în funcţie de veniturile realizate pe membru de familie. Astfel, familiile care au un venit pe membru de familie cuprins între 0 şi 200 de lei primesc pentru un copil 40 de lei lunar, 80 de lei lunar – pentru familiile cu doi copii, 120 de lei pentru familiile formate din trei copii şi 160 de lei pentru familiile cu patru sau mai mulţi copii. Acest tip de alocaţie se acordă şi familiilor care au în întreţinere copii şi a căror venit pe membru de familie este cuprins între 201 şi 530 de lei de persoană. În acest caz cuantumul alocaţiei este de 33 de lei pentru familia cu un copil, 66 de lei pentru familiile cu doi cpii, 99 de lei pentru familiile cu trei copii şi 132 de lei pentru familiile cu patru şi mai mulţi copii. De aceste alocaţii beneficiază şi familiile monoparentale. În evidenţele AJPIS Sălaj sunt înregistraţi peste 3.400 de beneficiari ai alocaţiei pentru susţinerea familiei.

Alte articole

Leave a Comment