“Educație prin Patrimoniu” cu elevii din mediul rural

Odată cu începerea noului an școlar, Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău a reluat programul educațional dedicat școlilor din mediul rural – “Educație prin Patrimoniu”. Specialiștii instituției au gândit o ofertă de activități și ateliere atractive și instructive pentru elevi, care să le dezvolte “apetitul” pentru cunoaștere și să le ofere repere importante legate de istoria locală.

Primele activități s-au derulat în perioada februarie – mai în nouă școli din comunele: Letca, Vârșolț, Pericei, Valcău de Jos, Gâlgău, Hida, Creaca, Mirșid și Fildu de Jos. Activitățile s-au adresat elevilor de școală primară, gimnaziu, dar și de liceu. La finalul primei etape a programului din acest an beneficiari ai lecțiilor și atelierelor au fost de 1.075 de elevi din școlile amintite. După cum a explicat Corina Bejinariu, managerul MJIA Zalău, în cea de-a doua etapă a programului educațional sunt programate șase activități special concepute pentru elevii din mediul rural.

O primă activitate este “Etnograf pentru o ORĂ”. Astfel, prin intermediul poveștilor și activităților interactive, elevilor li se propune descoperirea profesiei de etnograf de teren. Reprezentanții instituției vor realiza pentru elevi o prezentare cu povești, exemple, momente inedite din teren, dar și povestea costumului tradițional cu observarea practică a câtorva piese de îmbrăcăminte. O altă activitate este “Reconstituiri virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D)” – prin care, pentru creșterea nivelului de conștientizare a potențialului patrimoniului arheologic local, se propune explorarea fascinantei lumi a civilizației romane. În cadrul activității vor fi utilizate reconstituirile virtuale ale castrului de la Buciumi (modelări 3D) şi se va vizita situl completând ghidajul specializat cu informația livrată prin intermediul echipamentelor VR, grupul țintă fiind copiii din școlile din comuna Buciumi și Treznea. De asemenea, un alt atelier este “Povestea lutului”. În cadrul acestuia participanții vor fi familiarizați cu metoda de modelare a lutului “en columbine”, tehnică fiind prezentată într-un material teoretic. Elevii implicați vor avea ocazia să-și modeleze prin această metodă propriile vase din lut sau să-și confecționeze opaițe romane prin amprentare, după modelul celor din patrimoniul muzeului. Printre activitățile dedicate elevilor se mai numără și “Monedele strămoșilor”, „Pomi tradiționali de Crăciun” și „VR la muzeu în școala de la țară”. Acesta din urmă este un workshop în cadrul căruia elevii sunt provocați să folosească tehnologiile moderne pentru a gândi și realiza o expoziție, selectând, în funcție de tematica aleasă, modele 3D din colecțiile muzeului.

Prima activitate propusă s-a derulat în Școala Profesională Sâg unde au fost etnografi pentru o zi 257 de elevi. La sfârșitul lunii septembrie, echipa MIJA Zalău va fi la Buciumi unde se va derula activitatea propusă cu elevi de la școlile din Buciumi și Treznea. Până la sfârșitul anului reprezentanții instituției vor ajunge și în școlile din Cristolț, Surduc și Cizer.

One Thought to ““Educație prin Patrimoniu” cu elevii din mediul rural”

  1. […] Odată cu începerea noului an școlar, Muzeul Județean de Istorie și Artă (MJIA) Zalău a reluat programul educațional dedicat școlilor din mediul rural Citeste mai mult […]

Leave a Comment