După mere, corn şi lapte, elevii sălăjeni vor primi şi miere

Preșcolarii și elevii din ciclul primar vor primi gratuit, la grădiniță și la școală, miere polifloră, în limita unei cantități de 350 grame lunar, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Camera Deputaților și care urmează să meargă la promulgare. Proiectul de lege inițiat de PSD a trecut cu 189 voturi „pentru”, 2 „împotrivă” și 75 abțineri (PNL și USR). O lege similară a existat și până în 2015, când a fost suspendată, din lipsa finanțării. Banii pentru program – 16 milioane de euro – vor fi asigurați de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii.

Organizarea şi derularea procedurilor de achiziţie vor intra în atribuţiile consiliilor judeţene.
Ambalajele vor fi marcate cu o hologramă care atestă calitatea, mierea ce va fi distribuită în şcoli provenind exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt de aprovizionare. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor va verifica periodic calitatea mierii acordate în acest program.
Potrivit datelor Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, în ultimii doi-trei ani, consumul de miere a înregistrat o creştere de 15 la sută, până la 500-600 de grame pe locuitor pe an, însă mult sub cele 1,5 kilograme de miere consumate în Olanda şi Belgia, cele două kilograme în Germania şi chiar trei kilograme în ţările nordice.

Alte articole

Leave a Comment