După mai bine de nouă ani s-a înfăptuit minunea! Primul copil din Sălaj adoptat internaţional

 

O copilă de şase ani din Sălaj va găsi în curând liniştea şi căldura unui cămin tocmai în Canada. La sfârşitul acestui an sau, cel mai târziu, la începutul anului viitor, prima adopţie internaţională în judeţ, după reglementarea acestei proceduri în urmă cu aproximativ doi ani, ar urma să fie finalizată. Cel puţin aşa speră oficialii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sălaj.

„Ar fi prima adopţie internaţională realizată în Sălaj după ce astfel de proceduri au fost reluate în 2012. Demersurile necesare au fost deja demarate.Vom transmite în perioada următoare şi Oficiului Român pentru Adopţii actele necesare.Termenul pentru depunerea documentaţiei a fost stabilit pentru 26 noiembrie. După care vom aştepta încuviinţarea instanţei, ce ar putea să aibă loc până la finele acestui an sau poate doar la începutul anului viitor”, a explicat Violeta Milaş, directorul DGASPC Sălaj. Conform spuselor sale, este vorba de o familie de români, stabilită în Canada. Viitorii părinţi, cu vârste între 40 şi 50 de ani, sunt în ţară şi au avut deja câteva întâlniri cu fetiţa, în vârstă de aproape şase ani, aflată în evidenţele Oficiului Român de Adopţii, după ce în România nu s-a găsit nicio familie care să dorească să o înfieze.
Procedura adopţiei, modificată în 7 aprilie 2012, constă, printre altele, în aceea că părinţii din străinătate care doresc să înfieze un copil din România trebuie să primească încuviinţarea unei instituţii de specialitate din statul a cărui cetăţenie o au, prin care se atestă, printre altele, starea de sănătate a acestora, faptul că au urmat cursuri în acest sens, au cazierul curat etc. Timp de 30 de zile, părinţii adoptivi sunt obligaţi să stea în România, perioadă în care trebuie să se întâlnească, de cel puţin opt ori, cu copilul pe care urmează să îl adopte. De asemenea, la patru dintre întâlniri trebuie să asiste şi un reprezentant autorizat al DGASPC.
Adopţiile internaţionale au fost sistate în România în anul 2005, în urma unor scandaluri legate de destinaţia copiilor. Au fost reluate în anul 2012, în luna martie, legea modificată prevăzând, în acest sens, condiţii mai dure pentru realizarea lor.

Numărul copiilor înfiaţi în Sălaj, în creştere
În ceea ce priveşte adopţiile naţionale, dacă la finele anului precedent Sălajul era codaş la acest capitol, directorul DGASPC Sălaj, Violeta Milaş, susţine că anul acesta numărul copiilor care şi-au găsit un cămin a crescut. „Lucrurile au mers mult mai bine anul acesta. Avem deja 17 adopţii finalizate şi trei în curs. Este o anumită creştere, având în vedere că anul trecut au fost înfiaţi 16. Anul acesta am avut mai multe familii. De altfel, avem familii compatibile şi în alte judeţe”, a explicat Milaş.
Potrivit unei statistici a Oficiului Român pentru Adopţii, peste 2.200 de proceduri de adopţie au fost deschise în 2013 în ţara noastră, 580 fiind, de altfel, finalizate. Judeţele cu cei mai mulţi copii adoptaţi sunt Dâmboviţa (133), Vrancea (123), Dolj (88), Prahova (85), Braşov (84), Suceava (81) şi Hunedoara (77). Alte 125 de adopţii au fost finalizate în Capitală, Sălăjul situându-se undeva la coada clasamentului. Directorul DGASPC Sălaj pune acest lucru pe seama faptului că suntem un judeţ mic, cu puţini locuitori şi cu o putere de cumpărare destul de redusă faţă de judeţele clasate în fruntea clasamentului.
În opinia Violetei Milaş, numărul redus al copiilor înfiaţi este dat de pretenţiile mult prea ridicate ale cuplurilor care îşi manifestă interesul de a deveni părinţi adoptivi. „Adopţia nu este nici pe departe un proces complicat. Problema este că părinţii sunt prea pretenţioşi. Îşi doresc copii perfect sănătoşi, care să aibă cel mult un an, cu mame studente şi scor Apgar nu mai mic de 9/10. Acest tip de copil apare în sistem o dată la trei ani. Cei ce pot fi adoptaţi sunt copii cu greutate mică la naştere, cu întârzieri în dezvoltare – aspecte ce pot fi corectate în timp şi prin eforturile părinţilor. Din fericire, pe parcusul procesului de evaluare, unele cupluri renunţă la ideile preconcepute şi acceptă şi copii mai puţin perfecţi”, mai explica şefa DGASPC Sălaj.

„Procedura ia în calcul interesele copilului”
Potrivit prevederilor legale în vigoare, primul pas pe care trebuie să-l facă familiile interesate să înfieze un copil îl constituie depunerea unei cereri de evaluare. În termen de 120 de zile de la depunerea respectivului documente, solicitantului i se eliberează sau nu atestatul necesar în vederea adopţiei. Urmează procesul de evaluare socială, psihologică, a condiţiilor de trai, a stării de sănătate a potenţialilor viitori părinţi. După finalizarea acestor proceduri, se trece la procesul de potrivire, care constă în identificarea şi pregătirea unei familii care să răspundă nevoilor specifice ale copilului care urmează să fie adoptat. „Procedura ia în calcul interesele copilului, astfel că se va identifica familia cea mai potrivită pentru fiecare copil adoptabil şi nu invers”, ţine să precizeze Milaş. Acesta este momentul în care cuplul care doreşte să adopte ia primul contact cu copilul.
Dacă totul decurge fără probleme şi se constată compatibilitatea micuţului cu familia în cauză, specialiştii DGASPC sesizează instanţa pentru încredinţarea copilului în vederea adopţiei. Instanţa va încuviinţa adopţia după o perioadă de 90 de zile în care minorul a fost încredinţat familiei. „Timp de doi ani după ce copilul este trecut pe numele părinţilor adoptivi, specialiştii instituţiei continuă procesul de monitorizare, întocmind rapoarte de vizită, pentru ca să fim siguri că micuţul s-a integrat şi că nu există niciun fel de probleme”, a mai spus directorul DGASPC Sălaj. Aceasta susţine că procedura adopţiei poate dura între trei luni şi doi ani de la finalizarea evaluării.

23 de copii, declaraţi adoptabili în Sălaj
Legea adopţiilor instituie termene precise în care un copil poate deveni adoptabil. Astfel, acest lucru se întâmplă abia la un an de la instituirea măsurii de protecţie specială şi părinţii naturali, precum şi rudele până la gradul IV nu pot fi găsite ori nu colaborează cu autorităţile în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie.
De asemenea, un copil poate fi declarat adoptabil dacă părinţii şi rudele lui până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creşterea şi îngrijirea acestuia şi în termen de 60 zile nu şi-au retras această declaraţie sau dacă minorul a fost înregistrat din părinţi necunoscuţi. În acest caz, adopţia se stabileşte în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naştere al copilului. În judeţul Sălaj au fost declaraţi adoptabili, anul acesta, 23 de copii.

One Thought to “După mai bine de nouă ani s-a înfăptuit minunea! Primul copil din Sălaj adoptat internaţional”

  1. Paranoia PSD

    Sigur Iohannis e in spatele adoptiei!

Leave a Comment