După 18 ani în Madrid, medicul Delia Abrudan s-a întors pentru a profesa într-un sat din Sălaj

Delia Abrudan este medic. Aproape două decenii a muncit în Spania, la Madrid, dar a decis să revină acasă, în județul natal. În prima parte a zilei, șimleuanca muncește în cabinetul medical al unei școli gimnaziale de la sat, iar apoi se duce în cabinetul de medicină de familie din comună.

Sălajul se numără printre județele cu deficit de medici de familie. De ani buni caută autoritățile medici de familie dispuși să muncească la sat, în comunele unde doctorii s-au pensionat sau de unde au plecat. Știm cu toții de această problemă. În această perioadă, Spitalul Județean de Urgență din Zalău angajează aproape 20 de medici. Demersuri sunt. Tot mai multe dispensare medicale sunt modernizate, sunt comune unde medicilor le este asigurată inclusiv locuință de serviciu, iar unii primari sunt dispuși să le asigure chiar și mașină de serviciu. Auzisem că o doctoriță din Șimleu Silvaniei a revenit în țară după ce a muncit ani buni peste hotare, în Spania. Am aflat că este vorba despre Delia Abrudan, o șimleuanca pentru care familia a convins-o să revină în țară. Doctorița a acumulat suficientă experiență ca medic de familie, ca pediatru și medic pentru cazuri de urgență, iar acum își dorește ca oamenii din locurile sale natale să beneficieze de pe urma experienței sale. Așa a ajuns să profeseze ca medic de familie în Pericei și în cabinetul medical al Școlii Gimnaziale din localitate.

Elevii și cabinetul medical

Am întâlnit-o la cabinet, completa documente, multe documente. Elevii și părinții acestora nu au fost obișnuiți ca în școală să își desfășoare activitatea un medic. Delia analizează starea de sănătate a elevilor, le urmărește evoluția fizică, eventuale probleme ale coloanei, realizează triajul sanitar și intervine ori de câte ori este nevoie. A fost nevoie de timp până elevii și părinții acestora s-au obișnuit cu prezența medicului, iar acum le place. La discuțiile noastre a asistat și primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba. Își dorește să elimine discrepanțele dintre viața de la oraș și cea de la sat. Discuția e întreruptă brusc. Asistenta medicală intră rapid în cabinetul medical și o anunță pe Delia că un elev s-a lovit la picior. Medicul ne salută, o salut și eu. Delia își ia trusa medicală și pornește rapid spre elevul rănit. Sunt niște elevi norocoși. Câte școli din Sălaj au zilnic un medic în propriul cabinet? Vă spun eu: puține, extrem de puține. Mult succes, Delia!

One Thought to “După 18 ani în Madrid, medicul Delia Abrudan s-a întors pentru a profesa într-un sat din Sălaj”

  1. […] Delia Abrudan este medic. Aproape două decenii a muncit în Spania, la Madrid, dar a decis să revină acasă, în județul natal. În prima parte a zilei, șimleuanca muncește în cabinetul medical al unei școli gimnaziale de la sat, iar apoi se duce în cabinetul de medicină de familie din comună. Sălajul se numără printre județele cu deficit de medici de familie. De ani buni caută autoritățile medici de familie dispuși să muncească la sat, în comunele unde doctorii s-au pensionat sau de unde au plecat. Știm cu toții de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment