Doar doi tătici din Sălaj şi-au luat concediu pentru creşterea copilului

Doar doi tătici din judeţul Sălaj au solicitat, după data de 1 februarie, concediul pentru cel puţin o lună pentru creşterea copilului. Potrivit noilor reglementări legale, ambii părinţi sunt obligaţi să stea în concediu de îngrijire şi creştere a copilului. Astfel, dacă mama alege să stea în concediu pentru creşterea copilului, un an sau doi, atunci tatăl trebuie să stea şi el cu micuţul cel puţin o lună. În cazul în care tatăl nu solicită concediul pentru creşterea copilului de cel puţin o lună sau dacă refuza acest lucru, atunci riscă să piardă indemnizaţia din luna respectivă.

Potrivit reprezentanţilor Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (AJPIS) Sălaj, în cazul solicitării de către tată a concendiului pentru creşterea copilului, minum o lună, mama poate să aleagă în această perioadă concendiu fără plată sau, după caz, reluarea activităţii. Solicitarea concediului minim de o lună se face pe bază de cerere şi documente doveditoare, cu cel puţin 30 de zile înainte de intrarea efectivă în acest concediu. Conform explicaţiilor primite de la Marinela Cipleu, consilier juridic în cadrul AJPIS Sălaj, în cazul persoanei singure sau dacă tatăl nu îndeplineşte condiţiile de acordare a concediului şi indemnizaţiei pentru creşterea copilului, concediul pentru creşterea copilului nu se reduce. De asemenea, reducerea perioadei concediului de creştere a copilului nu se aplică în situaţia în care persoana îndreptăţită, de regulă mama, solicită numai acordarea stimulentului de inserţie sau stimulentul de inserţie este solicitat cu cel puţin trei luni înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an ori cu şase luni înainte de împlinirea vârstei de trei ani, în cazul copilului cu handicap.

Patru indemnizaţii pentru creşterea copilului au fost reduse
Potrivit sursei citate, în situaţia în care tatăl nu solicită dreptul la concediu propriu de cel puţin o lună, acesta are obligaţia de a anunţa în scris AJPIS, cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de un an, respectiv trei, în cazul copilului cu handicap.
Conform datelor furnizate de reprezentanţii AJPIS Sălaj, concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului au fost reduse pentru patru beneficiari, din care doi taţi şi două mame, din luna februarie până în prezent. La nivelul judeţului Sălaj, în luna martie, erau înregistraţi 1.828 de beneficiari ai indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

Alte articole

Leave a Comment