Din acest an, screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare

Din acest an, screening pentru depistarea bolilor cardiovasculareMinisterul Sanatatii va derula, incepand cu acest an, un program national de screening pentru depistarea bolilor cardiovasculare, cu un buget de aproximativ 5 milioane de euro doar in 2009. Astfel, din 1 octombrie, medicii ii vor identifica pe romanii care prezinta risc de imbolnavire prin boli cardiovasculare, programul avand drept scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin bolile cardiovasculare, dar si prevenirea acestora.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii au decis ca programul se va desfasura la nivelul cabinetelor medicilor de familie selectate, in coordonarea specialistilor din cadrul Spitalului Universitar Bucuresti si Institutului de boli cardiovasculare din Timisoara. Medicul de familie va selecta din lista de pacienti toti subiectii peste 40 de ani care nu sufera de diabet sau de boala cardiovasculara, dar prezinta factori de risc pentru imbolnavire. Acestor pacienti le va fi calculat riscul de imbolnavire pentru urmatorii 10 ani, dupa criterii clar stabilite de comisia de specialitate a Ministerului. Daca riscul de imbolnavire este mare, persoana va fi trimisa la medicul specialist pentru diagnostic si tratament, iar daca riscul este mic medicul de familie va trece la un program de preventie printr-un tip de comportament.

Programul este o premiera pentru Romania si se va desfasura pe parcusul mai multor ani, in primul an urmand sa fie selectate 3.500 de cabinete ale medicilor de familie pentru analizarea starii de sanatate a aproximativ 500.000 de persoane.

Ministerul Sanatatii a hotarat derularea programului sus amintit dat fiind ca Romania se situeaza in primele trei locuri in Europa in ceea ce priveste mortalitatea prin boli cardiovasculare, unul din doi romani cu varsta peste 50 de ani fiind hipertensiv.

Leave a Comment