De vineri, Au intrat în vigoare noi modificări legislative privind regimul armelor şi muniţiilor

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Sălaj au anunţat că de vineri, 15 ianuarie, au intrat în vigoare modificările legislative la regimul armelor şi muniţiilor. Noile reglementări urmăresc simplificarea procedurilor administrative, reducerea birocraţiei şi sporirea protecţiei integrităţii corporale a persoanelor. „În data de 15 decembrie 2015 a fost publicată în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 929, Legea nr. 319/2015 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 295/2004 privind regimul armelor şi muniţiilor. Actul normativ începe să producă efecte juridice la o lună de la data publicării în Monitorul Oficial, respectiv din data de 15 ianuarie 2016”, a precizat sursa citată.
Totodată, actul normativ reglementează unele segmente importante în relaţia angajat – angajator în legătură cu instructorii în poligonul de tragere. Sunt acordate competenţe societăţilor comerciale autorizate pentru producerea de arme aflate în subordonarea sau coordonarea companiilor naţionale, constituite în baza unor acte normative pentru efectuarea operaţiunilor cu arme.
Legea prezintă mai multe elemente de noutate, acestea referindu-se la: stabilirea cantităţii maxime de muniţie pe care titularii dreptului de deţinere, respectiv de port şi folosire a armelor letale o pot deţine, colecţionarii de arme letale sau neletale, cu destinaţia colecţie, pot deţine aceste arme fără muniţia aferentă.
Potrivit noilor reglementări, au fost implementate atât procedura informării persoanelor fizice cu privire la expirarea valabilităţii permisului de armă, cât şi procedura prelungirii valabilităţii permisului de armă, procedura dezactivării armelor şi procedura de trimitere la examinarea psihologică şi/sau medicală a deţinătorilor de arme, cu privire la care se constată faptul că există indicii comportamentale temeinice ce reclamă necesitatea examinării de specialitate.
Permisul de armă are o valabilitate de cinci ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri, exceptând perioada de suspendare.
Valabilitatea acestuia se prelungeşte de către autoritatea competentă pentru o perioadă de cinci ani, dacă titularul îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi prezintă dovada efectuării unei şedinţe de tragere anual, într-un poligon autorizat, cu excepţia posesorilor de arme de vânătoare. „Neprezentarea în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, constituie motiv de anulare a dreptului de deţinere, sau după caz port şi folosire arme şi muniţii”, atenţionează reprezentanţii IPJ Sălaj.

Alte articole

One Thought to “De vineri, Au intrat în vigoare noi modificări legislative privind regimul armelor şi muniţiilor”

  1. Câștiguri din prima luna! 100-285 de euro lunar! Selectăm persoane din toată țara, pentru colaborare part-time sau full-time. Câștigi 100 de euro lunar (part-time) sau 285 euro lunar (full-time), iar activitatea este extrem de simplă. Garantăm seriozitate maximă și cerem același lucru. Pentru mai multe detalii, solicitați “Info” la adresa de e-mail:cristy_byk@yahoo.com

Leave a Comment