De ce un site web optimizat pentru dispozitive mobile este esențial pentru afacerea ta?

În zilele noastre, prezența din mediul online a unei afaceri este mai importantă ca niciodată. Dacă ești antreprenor și ești pe punctul de a lansa un nou website sau dacă ai deja unul, trebuie să te asiguri că acesta va fi sau este optimizat pentru toate dispozitivele mobile. Totuși ce înseamnă un site cu design responsiv și de ce este esențial pentru succesul afacerii tale?

În acest articol, vom explora în detaliu ce presupune un design web responsiv, de ce este important pentru bussines-urile care activează pe internet și din ce cauză este recomandat să alegi un serviciu, respectiv o ofertă pentru crearea sau actualizarea unui site web optimizat pentru toate dispozitivele mobile.

Fie că pornești de la zero sau cauți să îmbunătățești ceea ce ai deja, acest ghid te va ajuta să iei deciziile corecte, astfel încât să nu pierzi clienți din cauza ratei ridicate de abandon de pe un site care nu este optimizat corespunzător.

 

Ce este design-ul responsiv sau optimizarea site-ului pentru mobil?

Paginile web care beneficiază de design responsiv sunt proiectate pentru a oferi o experiență optimă utilizatorilor, indiferent de tipul dispozitivului de pe care navighează, fie că discutăm despre un calculator (desktop), tabletă sau smartphone.

Majoritatea utilizatorilor accesează internetul de pe dispozitive mobile,iar un design receptiv nu este doar o opțiune, ci o necesitate.

Dacă ești în proces de a-ți extinde vizibilitatea pe internet prin intermediul unui site, este crucial să știi că un design responsiv va îmbunătăți experiența utilizatorilor, va putea reduce rata de abandon și va maximiza astfel conversiile.

Pe de altă parte, dacă ai deja un website de prezentare sau un magazin online, dar nu ești sigur dacă acesta este responsiv, nu mai sta pe gânduri și analizează-i performanța pe diferite dispozitive.

 

Care sunt motivele pentru care trebuie să ai un site responsiv?

În cele ce urmează îți prezentăm principalele motive pentru care este important ca paginile de pe site să fie web responsiv.

Îmbunătățește experiența utilizatorului

Utilizatorii vor avea acces facil la conținut, vor putea naviga ușor și vor avea o interacțiune plăcută cu site-ul tău. O experiență pozitivă a navigatorului crește șansele de conversie și de fidelizare a clienților.

Îmbunătățește performanța SEO

Motoarele de căutare, în special Google, favorizează site-urile optimizate. Algoritmii motoarelor de căutare iau în considerare ca factor de clasare optimizarea pentru mobil atunci când afișează site-urile în rezultatele căutării.

Un site optimizat te poate ajuta să obții o poziționare mai bună în căutări, ceea ce-ți va oferi mai mult trafic organic.

Reduce rata de abandon

Utilizatorii se frustrează când nu pot naviga ușor pe un site de pe dispozitive mobile și închid repede pagina respectivă.

Conform Google, 53% dintre utilizatorii de pe dispozitive mobile abandonează un site dacă acesta nu se încarcă în mai puțin de 3 secunde​.

Crește conversiile și veniturile

Clienții care pot naviga și achiziționa produse sau servicii fără dificultăți sunt mai predispuși să finalizeze tranzacțiile. Conform unor studii, site-urile cu design optimizat au înregistrat creșteri semnificative ale vânzărilor și veniturilor.

 

Statistica este de partea design-ului responsiv

De-a lungul timpului Google a lansat o serie de update-uri care au avut ca scop final alinierea site-urilor la design-ul receptiv. Se pot enumera Mobilegeddon (2015), Mobilegeddon (2018) sau Core Web Vitals (2021)

Conform studiilor recente, peste 60% din traficul global de pe internet provine de pe dispozitive mobile. Acest procent este în continuă creștere pe măsură ce tot mai mulți oameni folosesc telefoanele și tabletele pentru a naviga.

 Fără un design responsiv, riști să pierzi o mare parte din potențialii clienți.

 

Cum verific dacă site-ul are un design receptiv?

Poți folosi diverse metode care îți vor oferi o imagine clară a performanței acestuia pe diferite dispozitive. Pentru început îți recomandăm să accesezi personal paginile de pe un smartphone.

Dacă totul se redimensionează și arată bine este în regulă. În schimb dacă ai nevoie să mărești sau să ajustezi în stânga sau dreapta, atunci site-ul nu este responsiv. Verificarea manuală este foarte eficientă, dar se recomandă încă 2 opțiuni.

Mobile-Friendly test de la Google

Accesează Google Mobile-Friendly Test și introdu URL-ul paginii web pe care vrei să o verifici. Acest instrument va analiza site-ul și îți va oferi un raport despre cât de bine este optimizat pentru dispozitive mobile.

PageSpeed Insight

Google PageSpeed Insights nu testează doar viteza cu care se încarcă paginile verificate, ci oferă și informații despre responsivitatatea acestora pe dispozitive mobile, inclusiv sugestii pentru îmbunătățire.

Îți face un scor care include informații despre performanță, SEO, accesibilitate sau cele mai bune practici.

Majoritatea firmelor de web design sunt familiarizate cu design-ul responsiv

Înainte de a alege o ofertă, sau după caz un serviciu, este important să știi dacă site-ul este sau va fi optimizat pentru mobil. Mai sus ți-am explicat cum poți verifica, iar în cele ce urmează te ghidăm cu ce este de făcut în continuare, dacă trebuie să apelezi la o firmă specializată.

Asigură-te că echipa pe care o alegi are expertiza necesară în web design. Întreabă despre tehnologiile și metodologiile pe care le folosesc pentru a crea site-uri optimizate pentru dispozitive mobile.

Verifică portofoliul companiei pentru a vedea exemple de site-uri pe care le-au realizat anterior sau pe care le administrează în mod curent.

Caută recenzii și testimoniale de la alți clienți pentru a înțelege experiențele lor. Un furnizor de încredere va avea o reputație solidă și recenzii pozitive.

Într-un final testează-ți paginile după cum ți s-a explicat mai sus.

One Thought to “De ce un site web optimizat pentru dispozitive mobile este esențial pentru afacerea ta?”

  1. […] este important pentru bussines-urile care activează pe internet și din… Articolul De ce un site web optimizat pentru dispozitive mobile este esențial pentru afacerea ta? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Comments are closed.