De astazi: Incepe Postul Craciunului

De astazi: Incepe Postul CraciunuluiDe astazi, timp de 40 de zile credinciosii se pregatesc spiritual pentru sarbatoarea Nasterii Domnului, deoarece in perioada 15 noiembrie-24 decembrie este Postul Craciunului. Ca orice post, acesta reprezinta in primul rand o abtinere de la lucrurile rele, care il indeparteaza pe om de semeni si de Dumnezeu. Din punct de vedere alimentar, in acest interval se consuma hrana vegetala, si in anumite zile hotarate de Biserica drept dezlegare, se foloseste ulei, peste si vin. Este dezlegare la peste si preparate din peste, precum si la vin si ulei in toate zilele de sambata si duminica, cuprinse in perioada 21 noiembrie-18 decembrie, inclusiv. In plus, dezlegare la peste mai este si in zilele de 21 si 30 noiembrie, precum si in 6 si 12 decembrie. Cea mai aspra zi de post este in 24 decembrie, cand se ajuneaza.

Postul este un demers liber consimtit, reglementat de disciplina religioasa, care nu trebuie sa se rezume la abtineri de la consumul produselor din carne, lapte si oua. In aceasta perioada, este bine ca crestinii sa se spovedeasca si sa se impartaseasca pentru a se pregati sufleteste de acest praznic.

Perioada de pregatire a crestinilor aminteste de postul indelungat al patriarhilor si dreptilor din Vechiul Testament in asteptarea venirii lui Mesia. Pe de alta parte, durata postului, de 40 de zile, aduce aminte de postul lui Moise de pe Muntele Sinai.

Alte articole

Leave a Comment