Cursuri de fotografie la Zalău cu artistul fotograf Adela Lia Rusu

Sălajul are fotografi buni, unii de excepție. Însă, aceștia nu sunt asociați într-un club, așa cum se întâmplă cu cei din alte orașe, Cluj-Napoca, Carei sau Oradea, de exemplu. Pe de altă parte mai sunt mulți iubitori ai artei fotografice care nu beneficiază de un curs de formare. Și, oricine ce ar spune, un curs de fotografie susținut de un profesionist, este întotdeauna binevenit. În ultimii ani, și în Sălaj asistăm la o revigorare a artei fotografice. Au avut loc câteva expoziții, se desfășoară anual o Tabără de Fotografie ce aduce artiști fotografi de renume mondial. Mai lipsea un proiect care să aducă un curs de fotografie. Asta până acum, când, doamna Adela Lia Rusu, cunoscut artist fotograf, a adus cursul de fotografie al Școlii ”Varadinum” Oradea și la Zalău.

Școala de fotografie ”Varadinum Photo School” Oradea prin profesorul Adela Rusu și-a propus să ajungă și la Zalau cu Cursurile de Fotografie adresate debutanților și avansaților prin cele două pachete de curs pe care le oferă. Cursurile se desfășoară în perioada 2-19 mai 2022.

Cursanții debutanți au făcut în aceste zile primii pași în tainele fotografiei, începând cu istoria și tipurile de fotografie, setările de bază ale aparatului foto, compoziție și armonie vizuală. Din toate au experimentat la prima sesiune de practică în oraș, sâmbătă, 7 mai 2022, când au încercat să surprindă cele mai frumoase cadre în parcul central din Zalău, pe străzile orașului și la sesiunea de practică organizată în Biblioteca Județeană ”Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj cu modelul Alina Chirilă, dar și la Grădina Botanica din Jibou cu modelul Miruna Cristea. Duminică 9 mai 2022, au surprins frumusețile Cerdacului cu Lavanda din Brebi, alături de modelul  Lorena Brândaș.

Cursanții avansați au posibilitatea în cadrul cursului, să aprofundeze cele mai importante genuri fotografice: fotografia de portret, fashion, eveniment, produs, peisaj, stradă și arhitectură! La sfârșitul cursului vor da un examen, în fața unei comisii de specialitate pentru obținerea diplomei acreditate de Ministerul Muncii, Ministerul Educației și Autoritatea Națională de Formare Profesională.

Cursurile se desfășoară la Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, într-o sală frumoasă, modernă și prietenoasă,  pe parcursul a 2 săptămâni, intensiv cu ore zilnic și sesiuni de practică. La sfârșitul săptămânii vor fi ateliere practice outdoor și în studio.

Cursul de Fotografie –  Nivel Debutanți se va finaliza cu o expoziție alcătuită din  40 de fotografii, cele mai bune realizate pe parcursul cursului, de la sesiunile de practică și de la temele propuse pe parcursul cursului. Expoziția va fi montată la Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj, secția de împrumut și va avea vernisajul în data de 19 mai 2022, la ora 17, când vor fi înmânate și diplomele de absolvire!

Adela Rusu: ”Cel mai important lucru pe care încerc să-l evidențiez cursanților este că fotografia fiind un domeniu extrem de creativ se face doar cu sufletul, cu pasiune și cu profesionalism.”

Adela Lia Rusu (EFIAP/P, EPSA, MAAFR)   

Adela Rusu: Pentru mine fotografia a devenit un mod de viață, îmi imaginez cadre, îmi place să creez scenarii și povești vizuale care să prindă viață în imaginile mele. Îmi place culoarea în fotografie, stările, atitudinile romantice, frumusețea și veselia. Genurile mele preferate în fotografie sunt: portretul, fotografia de moda, fotografia eseu și fotografia etnografică.”

 • Membru al Asociației Artiștilor Fotografi din România, din 2020 distinsă cu titlul MAASFR (Maestru al Asociației Artiștilor Fotografi din România);
 • Membru al Societății Americane de Fotografie (Photographic Society of America) distinsă în 2021 cu Titlul de Excelență a Societății Americane de Fotografie EPSA ;
 • Membru al Federației Internaționale de Artă Fotografică distinsă în 2021 cu  Titlul de Excelență în Rang de Platină EFIAP/p ;
 • Lector la ”Varadinum Photo School” Oradea;
 • Vicepreședinte la ”Varadinum Foto Club” Oradea din 2017;
 • Absolvent Master al Facultății de Arte din Oradea, secția ,,Pictura și Multimedia” din 2018;  membru stagiar în Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Bihor din 2019;
 • Peste 350 de premii la Saloanele Naționale și Internaționale de fotografie în 57 de țări;
 • 120 de expoziții personale și de grup în țară și străinătate;
 • Peste 2500 de lucrări acceptate la Saloanele Naționale și Internaționale de Fotografie;
 • Participant la numeroase workshop-uri și tabere de fotografie ;
 • Formator autorizat CNFPA cod COR/CN 242401;
 • Evaluator în sistemul formării profesionale continue cod COR 242411;
 • Membru în 50 jurii la saloanele internaționale de artă fotografică.

(Material publicat pe http://mirel-matyas.blogspot.ro)

One Thought to “Cursuri de fotografie la Zalău cu artistul fotograf Adela Lia Rusu”

 1. […] Sălajul are fotografi buni, unii de excepție. Însă, aceștia nu sunt asociați într-un club, așa cum se întâmplă cu cei din alte orașe, Cluj-Napoca, Carei sau Oradea, de exemplu. Pe de altă parte mai sunt mulți iubitori ai artei fotografice care nu beneficiază de un curs de formare. Și, oricine ce ar spune, un curs de fotografie susținut de un profesionist, este întotdeauna binevenit. În ultimii ani, și în Sălaj asistăm la o revigorare a artei fotografice. Au avut loc câteva expoziții, se desfășoară anual o Tabără de Fotografie ce… Citeste mai mult […]

Leave a Comment