Cursuri de calculator pentru sălăjenii cu dizabilităţi neuromotorii

Găsirea unui loc de muncă în perioadă de criză economică este o provocare cu foarte multe obstacole pentru persoanele cu dizabilităţi. În unele cazuri, nu problemele medicale cu care se confruntă aceste persoane le împiedică să obţină jobul dorit, ci pur şi simplu lipsa unei calificări. În spijinul acestora vine, însă, o organizaţie non-guvernamentală care a lansat, de curând, un curs de calificare gratuit destinat persoanelor cu scleroză multiplă şi boli neurologice rare.
Cursul presupune deprinderea competenţelor de operare pe calculator prin introducerea, validarea si prelucrarea de date şi este realizat prin proiectul Centrul Naţional de Ocupare a Forţei de Muncă pentru Persoanele cu Scleroză Multiplă şi Boli neurologice Rare – Acces Abilitate, cu nr. POSDRU/70/6.2/S/21986.
În proiect sunt cuprinse doar cinci oraşe din ţară, printre care se numără şi Zalăul. La nivelul municipiul nostru, cursurile se ţin la Centrul de Integrare şi Terapie Ocupaţională din cadrul Societăţii Handicapaţilor Zalău. Preşedintele instituţiei, Rodica Marian, ne-a declarat că la acest curs s-au înscris 13 persoane din judeţ. „La curs sunt înscrişi tineri cu dizabilităţi neuromotorii din cadrul instituţiei pe care o reprezint, provenind atât din municipiu, cât şi din mediul rural. De asemenea, participă la cursuri şi cinci tineri de la centrul NoRo. Tinerii beneficiază de un formator acreditat, de masă zilnică, iar celor din mediul rural li se decontează transportul”, a declarat Rodica Marian.
Potrivit sursei citate, cursul se adresează persoanelor cu scleroză multiplă şi boli neurologice rare interesate, cu vârsta minimă de 16 ani şi care au absolvit minim zece clase. De altfel, cursul se desfăşoară în cinci locaţii din ţară, şi anume: Oradea, Deva, Zalău, Bucureşti şi Galaţi şi se derulează de la începutul lunii iunie 2012 şi durează circa 720 de ore, cu posibilitatea de reducere a perioadei, în cazul în care cursanţii deţin cunoştinţe minime de operare de date pe calculator.
Rodica Marian explică faptul că această calificare oferă tinerilor posibilitatea de integrare profesională. „Tinerii care s-au înscris pentru cursul de operare pe calculator vor avea, astfel, şansa de a obţine mai uşor un loc de muncă. Dintre aceştia, sunt care la această dată sunt angajaţi, sunt care doresc să ocupe un loc de muncă, dar şi care nu lucrează”, a precizat directorul Societăţii Handicapaţilor Zalău.
Cursurile sunt susţinute de către formatori acreditaţi de CNFPA şi se finalizează cu obţinerea a câte unui certificat de calificare profesională, recunoscut şi certificat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Mihaela Oprea

Leave a Comment