Există viață și după gratii. Cum trăiesc cei care ajung în arestul poliției sălăjene

Viața arestaților și a celor reținuți, dintr-un Centru de reținere și arestare preventivă nu este una ușoară, dar nici una care să stârnească prea multă compasiune sau milă. Cei care ajung, în urma săvârșirii unei fapte penale care impune reținerea pentru 24 de ore sau arestarea preventivă pentru 30 de zile, beneficiază de condiții mai mult decât decente, trăiesc în camere salubre, dotate cu toalete în care intimitatea și igiena nu reprezintă o problemă. Cele trei mese, suficient de consistente, asigurate zilnic, posibilitatea de a primi vizitele aparținătorilor și avocaților, posibilitatea de a primi pachete și chiar de a beneficia de activități, reprezintă drepturi stabilite prin lege și, totodată, lucruri care fac ca viața în centru a acestor persoane să nu fie una chiar atât de grea pe cât s-ar crede, din punct de vedere al aspectului și dotării unui astfel de loc.

Cea mai mare problemă a celor aflați în centru este cea de natură psihologică. Evident, nici cel mai mare lux, ori confort, nu pot înlocui libertatea unei persoane. Psihicul acestor persoane este, în aproape toate cazurile, afectat, pentru că a ajunge într-un astfel de centru, într-o cameră în care trăiești zi și noapte alături de oameni străini, dar mai ales gândul că de la trezire și până seara, la ora stingerii, nu poți simți sentimentul libertății, reprezintă un impact psihologic greu de ținut în frâu sau de trecut pentru cei mai mulți. Sectorul de cazare, așa cum este denumit de Regulamentul care stă la baza funcționării acestor centre, nu este un loc atât de înspăimântător pe cât am crede. Un arest nu mai arată nici pe departe așa cum era prezentat, în trecut, în fotografii sau reportaje. Spațiile sunt renovate, curate, dotate cu mobilier nou și funcțional.

Un Centru de reținere și arestare preventivă are un punct de primire, camere de deţinere, birouri de lucru pentru personal, un oficiu alimentar, grupuri sanitare, magazii pentru păstrarea bunurilor personale, posturi telefonice, cutii poştale şi, în unele cazuri, chiar și o mică bibliotecă. În sectorul de cazare pot fi amenajate, după caz şi în funcţie de posibilităţi, spaţii destinate asigurării asistenţei medicale, consultaţiei şi efectuării triajului epidemiologic, birouri de lucru pentru judecătorul de supraveghere a privării de libertate.

Cei violenți nu sunt “cazați” la comun

Există, de asemenea, o cameră de izolare a persoanelor private de libertate care se manifestă violent, dar poate fi înființată și o cameră pentru cazarea persoanelor private de libertate aflate în refuz de hrană sau cameră de izolare a persoanelor private de libertate care prezintă boli infectocontagioase, însă de obicei aceste cazuri ajung încă de la început în unități medicale speciale.

Arestul din cadrul IPJ Sălaj este dotat cu un spațiu în aer liber, denumit “plimbător”, un spațiu, evident, izolat, în care timp de o oră pe zi, cei aflați în arest se pot plimba. Centrul de reținere și arest preventiv Sălaj nu s-a confruntat niciodată cu probleme majore, din partea celor care au ajuns în acest loc. Personalul aflat permanent la datorie în acest centru dă dovadă de profesionalism și înțelegere, în limitele legale, evident, mai ales în cazul persoanelor care sunt puternic afectate emoțional, femei, minori, persoane care ajung pentru prima dată într-un astfel de loc. Supraveghetorii, șeful centrului și tot personalul care asigură buna funcționare a acestui loc cu totul special fac tot posibilul ca viața celor din arest să fie una decentă și lipsită de evenimente care le-ar putea pune în pericol sănătatea fizică sau psihică. Nu este o muncă ușoară, iar contactul zilnic cu toate categoriile de oameni, problemele lor, stările care diferă radical de la o persoană la alta, lucrul cu persoane care au săvârșit fapte penale, înseamnă, toate la un loc, consum și uzură psihică inclusiv pentru acești polițiști.

Arestul, locul în care lumina nu se stinge niciodată

În Regulament privind organizarea şi funcţionarea centrelor de reţinere şi arestare preventivă, precum şi măsurile necesare pentru siguranţa acestora, este specificat faptul că spațiul (camera) de deţinere trebuie să respecte demnitatea umană şi să întrunească standardele minime sanitare şi de igienă, ţinându-se cont de suprafața de locuit, volumul de aer, iluminare, sursele de încălzire și ventilație. Camerele de cazare și celelalte încăperi destinate persoanelor private de libertate trebuie să dispună de un minimum de iluminat natural, evident, de iluminat artificial și să fie dotate cu utilități igienico-sanitare și instalații de încălzire. Există în permanență în funcțiune o sursă de lumină artificială, un bec care, practic, nu este niciodată oprit. Această sursă de iluminat  se găsește deasupra ușii de acces în cameră, nu este o lumină puternică și nu deranjează persoanele din interiorul camerei. Fiecare persoană aflată în cameră trebuie să beneficieze de un spațiu personal de patru metri pătrați. Fiecărei persoane private de libertate i se pune la dispoziţie un pat şi cazarmamentul prevăzut de prevederile legale în vigoare.

 Camere dotate cu televizor și aer condiționat

Camerele centrului de reținere de la IPJ Sălaj sunt dotate cu toalete (fiecare cameră are toaletă proprie), deci problema igienei și a initimității nu se poate pune sub nicio formă. Condițiile de care beneficiază cei reținuți sau arestați preventiv sunt situate dincolo de simpla limită a decenței. Camerele sunt curate, paturile au saltele noi, lenjerii, pături, iar fiecare cameră este dotată cu aer condiționat. Pe timpul iernii temperatura în camere este una confortabilă. În fiecare cameră există televizor și, acolo unde s-a solicitat, aparat de radio. Telefoanele mobile sunt interzise, dar cei aflați în centru pot solicita să li se ofere posibilitatea de a efectua convorbiri telefonice, strict în condițiile stabilite de lege.

Cei ce urmează să fie încarcerați primesc, dacă nu au asupra lor, un set cu obiecte de igienă. Repartizarea pe camerele de deţinere a persoanelor private de libertate se face cu respectarea strictă a principiului separării femeilor de bărbaţi şi a tinerilor de ceilalţi majori și cu avizul prealabil al șefului centrului IPJ Sălaj. Cei încarcerați pot primi patru vizite de la aparținători, lunar. Minorii au dreptul la șase astfel de vizite, iar toți cei aflați în centru au posibilitatea să primească pachete cu alimente și apă minerală ori sucuri. Se poate primi un pachet pe lună, care poate conține cel mult 10 kilograme de alimente, 6 kilograme de fructe și legume, precum și 20 de litri de lichide; coresponența se poate primi oricând, la solicitare.

Totodată, există și posibilitatea comunicării on-line, o dată pe lună, atunci când se solicită acest lucru. Cei din centru nu pot primi țigări  prin sectorul de vizită (țigările aduse de aparținători sunt interzise, motivul fiind lesne de înțeles), ci pot fi achiziționate de către personalul Centrului de Reținere și Arestare Preventivă, în baza cererilor de cumpărături întocmite de persoanele private de libertate.  Cei aflați în centrul sălăjean pot primi vizita avocaților, tot în condițiile stabilite de lege, dar aceștia nu au voie să le aducă clienților lor pachete cu alimente sau obiecte.

Lămâia – “fructul oprit”. Ce nu au voie să aibă asupra lor cei aflați în arest

Există o serie de bunuri sau alimente strict interzis a fi primite, cumpărate, păstrate şi folosite de către cei aflați în Centrele de reţinere şi arest preventiv.
Este vorba despre bunuri şi obiecte care pot fi folosite pentru a vătăma alţi deţinuţi ori alte persoane sau care pot provoca distrugeri ale proprietăţii, incluzând: aerosoli – produse ori ambalaje; cuţite ori alte arme albe, inclusiv cele folosite pentru practicarea artelor marţiale; materiale pirotehnice. Bunuri şi obiecte care pot fi folosite pentru a înregistra sistemele ori activităţile în legătură cu asigurarea siguranţei penitenciarului, incluzând: camere video ori alte aparate electronice care pot înregistra sau stoca imagini în orice format; playere ori casetofoane, cu excepţia celor autorizate de legislația în vigoare; aparate de fotografiat ori echipament fotografic de orice fel.

Sunt interzise bunurile şi obiectele care afectează ori interferează cu sistemul de utilităţi al locului de deţinere, incluzând: aparate electrice, cu excepţia celor autorizate de legislația în vigoare; materiale ce pot fi utilizate pentru tatuare; bani (monede şi cupiuri); simboluri aferente bandelor şi grupărilor interlope şi de crimă organizată, indiferent de suportul de stocare; rezistenţe electrice folosite ca sursă de căldură; convectoare, încălzitoare electrice. Altele obiecte/alimente interzise: lămâi şi derivate ale acestora; energizante şi anabolizante, pentru creşterea masei musculare; orice fel de magneţi, inclusiv cei din compunerea unor tipuri de jocuri autorizate; filme, materiale video, publicaţii, fotografii, postere cu caracter rasist, xenofob, pornografic; componente, subansamble, accesorii pentru dispozitive de comunicare la distanţă.

În ceea ce privește “fructul oprit” în spațiile de detenție – lămâia – interzicerea lui este legată de rațiuni care țin, oarecum, de securitate. Lămâile sunt interzise dintr-un considerent de siguranţă. Fructul în sine, chiar şi coaja, reprezintă ingrediente importante în fabricarea alcoolului, spun autoritățile. Mai sunt însă, și alte motive. Consumatorii şi traficanţii de droguri care au trecut prin aceste centre sau prin penitenciare, spun că că sucul de lămâie poate fi folosit pentru dizolvarea substanţelor interzise.

Viața reținuților și arestaților sălăjeni

În multe centre (dar mai ales în unele penitenciare) din țară s-a vorbit, în anii trecuți, despre lipsa condițiilor igienico-sanitare, dar și lipsa spațiului pe care trebuie să îl aibă la dispoziție orice deținut. Nu trebuie făcută confuzia între un penitenciar și un Centru de arestare preventivă. Dacă în perioada Sărbătorilor, în Centrul de la IPJ Sălaj se aflau 12 persoane, în acest moment sunt doar șase persoane, dintre care una este minoră, așa cum ne-au transmis reprezentanții Poliției sălăjene.

Centrul de reținere și arestare preventivă sălăjean a fost de curând renovat complet, spațiile și camerele fiind supuse unor ample lucrări de reparații, benficiind de dotări noi astfel încât condițiile de detenție să întrunească standardele maximale de igienă, dar mai ales de respectare a demnității. S-au efectuat lucrări de reabilitare, modernizare şi recompartimentare a spaţiului existent în cadrul arestului. Astfel, s-au renovat toate camerele de deţinere, unele au fost recompartimentate; în interiorul acestora s-au reamenajat spaţiile destinate activitãţii igienico-sanitare. Ferestrele exterioare au fost, de asemenea, schimbate.

Arestații sau cei reținuți pentru 24 de ore petrec cel mai mult timp citind sau dormind. Unii își petrec timpul scriind, vizionând programe și emisiuni tv, dezlegând integrame sau pur și simplu povestind cu colegii de cameră. În ora destinată plimbării în aer liber, ei pot face și exerciții fizice. 

Nu trebuie scos din vedere faptul că în camerele de arest ajung, de cele mai multe ori, infractori care au state vechi în “meserie”, persoane certate frecvent cu legea, inadaptate social, imature din punct de vedere intelectual, emoțional sau afectiv.

Există, evident, și situații în care persoanele care ajung în arest sunt la prima infracțiune sau nu comit fapte de mare gravitate, mai ales din categoria celor care care aduc atingere vieții sau integrității unei persoane, însă în mod cert cele mai multe cazuri țin de domeniul infracționalității cu violență – violuri, tâlhării, omoruri, agresiuni, dar și furturi și alte categorii de infracțiuni grave din întreg spectrul infracțional prevăzut de Codul penal.

Trebuie știut faptul că în penitenciare ajung persoanele condamnate definitiv, în timp ce în centrele de reținere și arestare ajung persoanele suspectate că au comis infracțiuni, dar și învinuiți ori inculpați, însă este vorba de persoane care beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Centrele de arestare și reținere sunt spații care au un caracter (de detenție) temporar, în care sub nicio formă un condamnat definitiv nu poate executa o pedeapsă, pentru aceste categorii de persoane existând, așa cum se știe, penitenciarele.

 

 

 

 

Alte articole

2 Thoughts to “Există viață și după gratii. Cum trăiesc cei care ajung în arestul poliției sălăjene”

  1. PSD, partidul penalilor !

    au conditii mai bune de cum am avut in studentie !
    in lagare de munca fortata ! acolo ar trebui sa fie CAZATI !!!

  2. Anonim

    Pomeniti-l domnilor si pe fostul sef de arest Muresan care a muncit acolo personal impreuna cu lucratorii arestului ,cu sculele personale cu bani destui de la dinsul, si care cu mare greu a obtinut de la fostii sefi un salar de merit,, dupa multi ani

Leave a Comment