Elevii sălăjeni sunt împotriva evaluării naționale la nivelul clasei a X-a

Consiliul Județean al Elevilor (CJE) Sălaj, unica structură de reprezentare a elevilor din județ, este împotriva propunerii dată de Ministerul Educației si Cercetării, cu privire la introducerea evaluării naționale la nivelul clasei a X-a. În opinia reprezentanţilor CJE Sălaj, evaluarea este similară cu examenul de treaptă din perioada regimului comunist. Examenul propus ar avea ca scop simplificarea tradiționalului examen de bacalaureat datorită faptului că elevii nu vor mai fi nevoiți să se pregătească din toată materia celor patru ani de liceu ,ci doar din materia claselor a XI-a și a XII-a. În plus, Bacalaureatul ar urma să fie diferenţiat astfel: un tip de Bacalaureat pentru cei care vor urma cursurile universitare şi altul pentru elevii şcolilor profesionale. Astfel, CJE Sălaj consideră că această propunere nu este una benefică pentru pregătirea acestora în piața muncii, respectiv a mediului universitar şi în același timp măsură nu va duce la creșterea cu adevărat a probabilității de promovare al examenul de bacalaureat susținut de către elevii claselor a XII-a atâta timp cât nu se fac schimbări în programa școlară, planurile cadru și chiar la modul în care profesorii predau, totul în folosul creării unui sistem educațional cât mai profice educației în rândul elevilor din mediul preunivesitar.

Cătălin Ilieș, preşedintele CJE Sălaj este de părere că,  “introducerea unui examen la clasa a X-a nu este o soluție de a creștere promovabilitatea examenului de Bacalaureat atât timp cât nu se fac schimbări adevărate la planurile cadru, modul cum predau profesorii și la programa școlară, a precizat acesta. Printre propuneri se mai numără și reducerea numărului de ore petrecute la școală  alături de întoarcerea la manualele editurilor private, însă niciuna dintre aceste schimbări nu este foarte clară nici Ministrului Educaţiei. ’’Noi, elevii sălăjeni, vom milita în continuare pentru aducerea schimbărilor în folosul educației preuniversitare, iar în mod direct, în folosul elevilor ce vor avea să studieze în școlile sălăjene’’, susţin reprezentanţii  CJE Sălaj.

Alte articole

One Thought to “Elevii sălăjeni sunt împotriva evaluării naționale la nivelul clasei a X-a”

  1. Anonim

    Acest lucru s-a hotărât prin consultarea consiliilor școlare sau este parerea președintelui CJE Sălaj, care dupa parerea este unul incompetent ?

Leave a Comment