Cum se face calculul pentru asigurarea auto?

Asigurarea RCA este obligatorie pentru toţi proprietarii de autovehicule şi reprezintă o măsură de protecţie împotriva riscurilor cauzate de producerea unui accident. În plus organele abilitate pot opri aleatoriu maşinile în trafic pentru a verifica dacă deţin o poliţă şi dacă este valabilă.

Conducerea unui vehicul fără asigurare RCA poate atrage după sine amenzi semnificative, cât şi puncte de penalizare, acestea fiind de cele mai multe ori mai mari decât preţul asigurării.

Spre deosebire de asigurarea casco, RCA-ul permite şoferului vinovat să acopere daunele cauzate terţei persoane, scăpând astfel de o cheltuială foarte mare. Pentru a beneficia de cel mai bun preţ se va putea calcula asigurare auto uşor online, fiind necesară doar introducerea datelor personale, cât şi pe cele ale maşinii.

Ce criterii se iau în considerare atunci când se calculează valoarea unei asigurări RCA?

Pentru un calcul asigurare auto cât mai exact, se vor lua în considerare următoarele 5 elemente pentru ca asiguratorul să ofere un preţ conform datelor prezentate:

 1. Clasificarea vehiculului

Firmele de asigurări iau în considerare tipul de vehicul atunci când calculează poliţa RCA. Acestea sunt grupate în diferite clase, de la maşini personale mici, până la autocamioane şi autoutilitare, tariful putând urca în funcţie de mărime şi utilizare.

 2. Istoricul şoferului

Experienţa şoferului şi istoricul său de conducere sunt factori esenţiali în calcularea viitoarei poliţe. Şoferii fără incidente sau accidente provocate au şanse mai mari de a obţine o primă de asigurare mai scăzută comparativ cu o persoană care are un istoric încărcat cu evenimente negative.

 3. Vârsta şoferului

Un alt element care influenţează costul final al asigurării este vârsta şoferului. Tinerii sub 30 de ani vor avea parte de cele mai ridicate tarife, deoarece au şanse semnificativ mai mari de a se angaja într-un accident faţă de o altă persoană mai experimentată. Astfel, odată cu creşterea în vârstă şi a experienţei, aceştia vor putea beneficia de un preţ mult mai mic.

 4. Zona de reşedinţă

Spre deosebire de asigurarea casco, preţul unei asigurări RCA poate fi influenţat de zona de reşedinţă. Dacă domiciliul şoferului se află într-o localitate cu un grad scăzut de incidente, furturi şi alţi factori asemănători, acesta poate avea un tarif uşor mai scăzut faţă de alte zone mai periculoase din ţară.

 5. Puterea şi capacitatea motorului

Nu în ultimul rând, capacitatea cilindrică a maşinii, cât şi puterea au de asemenea un procent important în estimarea finală a preţului. Autovehiculele puternice sunt considerate a fi mult mai predispuse la accidente, existând şanse considerabile de a folosi mai mult decât trebuie pedala de acceleraţie, lucru ce va spori posibilitatea de producere a unui incident rutier.

Este important ca toţi şoferii să nu plece la drum fără o asigurare RCA, fiindu-le de mare ajutor în cazul unui accident nefericit, dar şi pentru că îi poate scăpa de amenzi foarte mari dacă sunt opriţi de organele abilitate.

Romasig recomanda tuturor să îşi achiziţioneze o poliţă RCA din timp, acest lucru putând fi realizat şi online pentru a beneficia de un preţ mai scăzut, cât şi de o livrare mai rapidă, totul direct din confortul propriei locuinţe.

 

One Thought to “Cum se face calculul pentru asigurarea auto?”

  1. […] să acopere daunele cauzate terţei persoane, scăpând astfel de… Articolul Cum se face calculul pentru asigurarea auto? apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

Comments are closed.