Consilierii locali zălăuani au tăiat eparhiile de la porție. Primesc bani doar bisericile, nu și sediile administrative

Sediile administrative ale eparhiilor de care aparțin bisericile din Zalău nu vor mai primi bani din bugetul local pentru dotări sau lucrări de reparații/modernizare, așa cum a fost prevăzut inițial în Proiectul de hotărâre supus votului consilierilor în ședința de joi. Aceasta este decizia consilierilor zălăuani care, în ședința de Consiliu local desfășurată la sediul Primăriei Zalău, au votat ca banii alocați din bugetul local pentru unele biserici din municipiu să nu ajungă și la eparhii, ci doar la sediile lăcașurilor de cult care se confruntă cu probleme privind renovările sau unele dotări ce se doresc a fi făcute, între care amintim centrale termice, mobilier sau aparate de aer condiționat. Prin urmare, bisericile, în beneficiul enoriașului, vor primi dotări și bani pentru reparații, în schimb sediile administrative nu vor vedea niciun leu din banii municipiului – practic, banii zălăuanilor proveniți dintr-un buget pentru acest an din care peste 80 la sută din bani vor fi folosiți doar pentru salarii și funcționarea municipiului.

În Regulamentul aprobat joi se specifică și achiziționarea de candelabre, obiecte de iluminat (aplice etc) și a aparatelor de climatizare, lucruri care nu reprezintă, de fapt, o stringentă necesitate către care să fie îndreptate sume din bugetul local. Sprijinul financiar va fi acordat în baza unui contract de finanțare încheiat între Primăria Zalău și unitatea de cult care a solictat banii. Reamintim că municipalitatea a alocat pentru acest an 350.000 de lei în scopul unor lucrări de reabilitare, dar și pentru dotarea unor biserici și sedii administrative eparhiale din municipiu. Cu excepția menționată mai sus, aceea prin care eparhiile au fost scoase din finanțare în ultimul moment, sumele vor ajunge la lăcașurile de cult în baza unor selecții, în funcție de necesitatea, dar și urgența lucrărilor pe care bisericile vor să le efectueze pe banii municipiului.

One Thought to “Consilierii locali zălăuani au tăiat eparhiile de la porție. Primesc bani doar bisericile, nu și sediile administrative”

  1. Tăunu

    De fapt, România este un stat laic, n-are obligaţii pentru biserici, să le pară bine şi pentru banii daţi bisericilor !

Leave a Comment