Condamnări în dosarul grupului care a înșelat mai multe primării sălăjene

Magistrații Curții de Apel Cluj Napoca au condamnat, la sfârșitul săptămânii trecute, mai mulți inculpați cercetați într-un dosar de înșelăciune, fapte ce au fost săvârșite la sfârșitul anului 2015, în Sălaj. Prin ordonanţa emisă la data de 15 noiembrie 2015, în dosarul penal nr. 223/P/2015 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, s-a dispus punerea în mişcarea a acţiunii penale faţă de  inculpatul Catrinoiu Cătălin, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la înşelăciune (20 de infracţiuni) şi constituirea unui grup infracţional organizat și inculpatul Boian Vasile-Lucian, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi constituirea unui grup infracţional organizat. Din probatoriul administrat în cauză a rezultat faptul că în perioada octombrie – noiembrie 2015, Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, împreună cu Catrinoiu Cătălin Petrişor şi Boian Vasile Lucian, au constituit un grup infracţional având ca scop determinarea, prin inducerea în eroare, a UTA-urilor din judeţul Sălaj (primăriile), să încheie contracte cu societatea comercială “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”. Astfel, din probele administrate în cauză rezultă că inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrişor este cel care administra în fapt cele două societăţi “Programul pentru Sporirea Capacităţii Administrative SRL”, şi “Centrul pentru Activitatea Avertizorilor de Integritate”. Inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrişor trimitea notele telefonice şi adresele prin fax la primării şi la alte instituţii publice înainte să ajungă „experţii”, pregătind astfel terenul pentru ca ceilalţi inculpaţi să poată încheia mai uşor contractele frauduloase, după cum rezultă din rechizitoriu.

Potrivit procurorilor, Boian Vasile Lucian avea rolul de coordonator al grupului, el fiind persoana care în mod direct lua legătura cu inculpatul Catrinoiu Cătălin Petrişor, primind banii pentru cazarea şi transportul celorlalţi inculpaţi, precum şi înscrisurile care urmau a fi folosite la săvârşirea faptelor. Boian Vasile Lucian îi însoţea pe ceilalţi inculpaţi în teritoriu, primea planificarea locurilor unde trebuiau să se prezinte de la Catrinoiu Cătălin Petrişor şi o distribuia inculpaţilor Bersu Daniela, Ionescu Cătălin Adrian şi Glăvan Ion Matei, iar după ce contractele erau semnate, acestea erau preluate de către Boian Vasile Lucian care ori le trimitea prin poştă inculpatului Catrinoiu Cătălin Petrişor ori i le înmâna personal. Totodată inculpatul Boian Vasile Lucian se deplasa personal la primării şi prin inducerea în eroare a reprezentanţilor primăriilor, încheia contracte cu aceştia. În noiembrie 2015 inculpatul Boian Vasile Lucian a mers în sediile primăriilor Nuşfalău, Boghiş, Halmăşd, Marca şi Ip şi a prezentat formularele intitulate “Raport de analiză în vederea sporirii capacității administrative”, sub care a introdus şi acordurile de implementare “Sistem informatic integrat”, după care i-a determinat pe reprezentanţii primăriilor să semneze documentele fără a le preciza nimic despre acord, reprezentanţii primăriilor crezând că de fapt au semnat doar Raportul menționat.

Curtea de Apel a admis apelurile inculpaților

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj au dispus reţinerea inculpaţilor pe o durată de 24 de ore, fiind sesizată instanţa cu propunere de arestare preventivă. Așa cum rezultă din minuta emisă în 8 octombrie 2020, Curtea de Apel Cluj a desființat sentința Tribunalului Sălaj cu privire la soluțiile date pentru infracțiunile de constituire de grup infracțional și a dispus achitarea inculpaților cu privire la fapta de constituire de grup infracțional și i-a condamnat pe aceștia la pedepse privative de libertate pentru înșelăciune. Astfel, inculpatul C.C.P. a fost condamnat la „pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la tentativă la înşelăciune în formă continuată (23 acţiuni). Aplică inculpatului C.C.P. pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani. Condamnă, de asemenea, pe inculpatul B.V.L. la pedeapsa de 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de tentativă la înşelăciune în formă continuată (23 acţiuni) și pedeapsa complementară a interzicerii exercitării dreptului de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani. Reduce durata pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului I.C.A. pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la înşelăciune în formă continuată și dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 1 an închisoare aplicată inculpatului I.C.A. fixând termenul de supraveghere de 2 ani 6 luni. Reduce durata pedepsei de 1 an şi 6 luni închisoare aplicată inculpatului G.I.M. pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la înşelăciune în formă continuată, dispune suspendarea sub supraveghere a pedepsei de 8 luni închisoare aplicată inculpatului G.I.M. şi fixează termenul de supraveghere de 2 ani. În baza art. 275 al. 3 din C.p.p. cheltuielile judiciare ocazionate de soluţionarea apelului rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică în 8 octombrie 2020.” se arată în minuta Curții de Apel Cluj Napoca.

 

Leave a Comment