Compot pentru iarnă: trei rețete de încercat

FOTO: https://unsplash.com/photos/imEqHThoix8

Vrei să umpli rafturile din cămară cu o mulțime de bunătăți, înainte de venirea iernii? Dacă te gândești să prepari câteva conserve pentru sezonul rece, ar trebui să îți pregătești deja câteva borcane de sticlă cu capac pentru dulceață și compot. Iar dacă ai nevoie de inspirație, îți venim în ajutor cu câteva sugestii de rețete simple pentru compoturi, pe care le poți pregăti rapid la tine în bucătărie.

Compot de cireșe

Compotul de cireșe este un adevărat deliciu, mai ales în timpul iernii, când vrei să te bucuri din nou de savoarea fructelor de primăvară. 

Ingrediente:

 • 2 kg de cireșe
 • 300 g de zahăr
 • 1 păstaie de vanilie sau 2 plicuri de zahăr vanilinat
 • 1,25l  apă

Cum se prepară

După ce ai spălat bine cireșele, lasă-le într-un castron mare, plin cu apă, timp de o oră. Apoi, poți scurge apa și poți începe să alegi fructele potrivite pentru compot, păstrând doar cireșele sănătoase, pe care le vei pune în borcane.

Pune într-o cratiță mare apa, cu zahărul și vanilia și așază-le pe foc, până când zahărul se va topi complet. În  momentul în care siropul începe să fiarbă, poți opri focul. 

Următorul pas este umplerea borcanelor.  Însă, înainte de a le umple, trebuie să te asiguri că acestea au fost sterilizate corespunzător. Borcanele se vor așeza apoi în tava cuptorului, și se vor umple cu cireșe, iar la final se va turna siropul fierbinte. Borcanele se închid cu capace ermetice și se lasă la cuptor, la 150 de grade. În momentul în care temperatura din cuptor atinge acest prag, poți opri focul, iar borcanele se pot lăsa în cuptor până la răcire.

Compot de piersici

Dacă vrei să umpli rafturile din cămară cu delicii pentru familie, poți prepara pentru iarnă câteva borcane de compot de piersici.

Ingrediente:

 • 1 kg piersici
 • 1l apă
 • 300 g zahăr

Cum se prepară

Primul pas este spălarea piersicilor, și tăierea lor în felii groase sau în cubulețe. Acestea se pun apoi în borcane și se adaugă peste ele apa, pentru a măsura cantitatea de sirop necesară. Apa se scurge apoi într-un ibric mai mare, și se adaugă câte 4 linguri de zahăr pentru fiecare borcan. În general, ar trebui să fie 300g de zahăr pentru 1 litru de apă. Ibricul se pune apoi pe foc și se lasă pe aragaz până când zahărul s-a topit complet.

Siropul se toarnă peste piersici, iar borcanele se închid cu capacele lor și se așază într-o oală mare, plină cu apă. Borcanele de compot se pun la fiert apoi, timp de 20-30 de minute, iar apoi se scot cu grijă și se lasă la răcit, fiind acoperite cu o pătură.

Compot de caise

Dacă vrei să te bucuri de aroma intensă a caiselor și în timpul iernii, atunci poți pregăti câteva borcane de compot, pe care să le așezi pe rafturile din cămară, pentru a le savura în lunile friguroase ale anului.

Ingrediente:

 • 1 kg caise
 • 300 g zahăr
 • 1l apă

Cum se prepară

După ce ai spălat bine caisele, va trebui să le desfaci în două și să îndepărtezi sâmburii, codițele sau frunzulițele. Pune apoi caisele în borcane și adaugă peste ele câte trei linguri de zahăr. Toarnă apoi apă în fiecare borcan, până când le vei umple pe toate, iar la final închide-le ermetic și pune-le într-o cratiță mare cu apă rece.

Borcanele se lasă la fiert un sfert de oră, de la primul clocot al apei. În acel moment poți să oprești focul și poți să scoți borcanele, pe care le vei acoperi cu o pătură sau un prosop, pentru a se răci treptat.

Așadar, dacă vrei să umpli rafturile din cămară cu bunătăți pentru cei dragi, te poți inspira din rețetele recomandate și poți prepara câteva borcane de compot.

 

2 Thoughts to “Compot pentru iarnă: trei rețete de încercat”

 1. […] FOTO: https://unsplash.com/photos/imEqHThoix8 Vrei să umpli rafturile din cămară cu o mulțime de bunătăți, înainte de venirea iernii? Dacă te gândești să prepari câteva conserve pentru sezonul rece, ar trebui să îți pregătești deja câteva borcane de sticlă cu capac pentru dulceață și compot. Iar dacă ai nevoie de inspirație, îți venim în ajutor cu câteva sugestii de rețete simple pentru compoturi, pe care le poți pregăti rapid la tine în bucătărie. Compot de cireșe Compotul de cireșe este un adevărat deliciu, mai ales în timpul iernii,  » Mai multe detalii […]

Comments are closed.