Compania RFV din Ungaria – interesata de preluarea Uzinei Electrice

Compania RFV din Ungaria – interesata de preluarea Uzinei Electrice

Compania RFV, expert in modernizarea sistemelor de termoficare si furnizor al energiei termice in Zalau, va participa la licitatia pentru privatizarea Uzinei Electrice, in cazul careia consilierii locali zalauani au aprobat luni initierea procedurii de privatizare.

Directorul executiv al Companiei RFV, Szmola Roland, a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa desfasurata la Zalau, ca, in prezent, Uzina Electrica nu mai este capabila, din punct de vedere tehnic, sa deserveasca intreaga populatie a Zalaului, dar RFV are un plan de a o face eficienta producand energie termica. „RFV va candida cu siguranta pentru obtinerea Uzinei Electrice Zalau, in cazul careia consilierii locali zalauani au aprobat initierea procedurii de privatizare. Vor fi mai multe proceduri prin care va trebui sa trecem si va fi organizata o licitatie la care ne vom inscrie, deci vor fi mai multi candidati. Daca vom reusi sa obtinem Uzina Electrica, din punct de vedere al investitiilor, suntem gata sa investim, avem fonduri pentru acest lucru”, a declarat Szmola Roland.

Sistem de distributie in premiera, la Zalau

Tot in conferinta de presa de ieri, directorul executiv al Companiei RFV a declarat ca, in Zalau, a demarat introducerea sistemului de distributie pe orizontala a energiei, solutie tehnica in premiera pentru municipiul salajean, dar functionala deja in mai multe orase din Romania. „RFV a demarat introducerea sistemului de distributie pe orizontala a energiei termice in blocurile din Zalau. Aceasta solutie tehnica este pentru prima data implementata in Zalau, dar in mai multe orase din Romania acest sistem deja functioneaza. In Zalau, la primul bloc (1 H din Dumbrava, n.r.) care se se conecteaza la acest sistem nou si modern, lucrarile sunt in desfasurare, iar inca trei blocuri sunt in asteptare pentru a demara investitia”, a declarat Szmola Roland.

Potrivit sursei citate, pana in prezent, RFV a semnat contracte de furnizare a energiei termice in cinci blocuri, iar alte patru-cinci blocuri sunt pe cale sa semneze documentele. Cel mai mare interes fata de reconectare este manifestat in zona Dumbrava, aceasta fiind inclusa in planul de reabilitare a punctelor termice.

In total, in Zalau vor fi reabilitate astfel sase puncte termice, atat din Dumbrava (I, II si Nord, n.r.), cat si din zonele Pacii si Simion Barnutiu. „Distributia pe orizontala este simpla si eficienta, pentru ca acum este posibila reciclarea apei calde in bloc pana la ultimul nivel. Garantam consumatorilor ca vor beneficia de apa calda si incalzire intr-un serviciu de calitate, de supraveghere tehnica si intretinere, dar si de un pret mai bun. Pentru locatarii care aleg oferta RFV, instalatia de incalzire a apartamentelor va fi modernizata. Va fi introdusa contorizarea individuala pe apartamente, iar serviciul va fi reglabil pe camere. Jumatate din costurile de modernizare vor fi asigurate de catre RFV, consumatorul rambursand doar diferenta, fara dobanda, prin rate fixe”, a declarat Szmola Roland.

Beneficii pentru primii o mie de clienti

Mai mult, primii o mie de locatari care se vor racorda in sistem in aceasta vara vor fi scutiti de rata aferenta primului an. „Spre deosebire de o microcentrala, acest sistem nu presupune cheltuieli de intretinere si reparatii din partea proprietarilor de apartamente, iar RFV garanteaza diminuarea costurilor cu cel putin 5 la suta fata de costurile cu microcentrala. In urma investitiilor pe care le va face RFV, termoficarea si sistemul centralizat cunoscut pana acum nu vor mai fi aceleasi. In schimbul sistemului mamut, nefunctional, se doreste realizarea si implementarea unei tehnologii noi, astfel incat clientii sa beneficieze de un serviciu complet”, a declarat Szmola Roland.

Acesta a explicat, astfel, ca pentru un apartament, costul introducerii noului sistem inseamna 80 de lei/luna timp de cinci ani, suma din care RFV suporta 50 la suta.

Birou de Relatii cu Publicul

In ceea ce priveste relatia cu consumatorii, RFV va deschide, incepand cu 1 august, noul birou de Relatii cu Publicul, in Piata Iuliu Maniu nr.3, la parter. Zalauanii sunt asteptati la biroul RFV luni, miercuri si joi, in intervalul orar 8.30 – 17, marti de la 8.30 – 20 si vineri de la 8.30 – 14.

Companie listata la bursa din Budapesta

Compania RFV furnizeaza energie termica in Zalau in baza contractului de concesiune incheiat cu administratia locala si intrat in vigoare la 1 decembrie 2010.

Potrivit actului respectiv, RFV va furniza energie termica in Zalau in urmatorii 49 de ani, timp in care va realiza o investitie semnificativa pentru modernizarea retelei de termoficare.

Compania RFV a castigat, in 2010, licitatia anuntata de Consiliul Local Zalau pentru modernizarea si intretinerea sistemului de termoficare al orasului, urmand sa investeasca 130 de milioane de lei in reteaua de termoficare locala in perioada 2011-2014.

Investitia va permite locuitorilor Zalaului sa foloseasca din nou sistemul centralizat de termoficare, avand la dispozitie apa calda permanent si caldura reglabila individual.

Potrivit unei analize facute de reprezentantii RFV, in momentul preluarii, reteaua din Zalau avea o vechime de peste 30 de ani, incluzand sectiuni care nu au fost folosite de cativa ani si avand pierderi pe retea in medie de 40 la suta.

Compania si-a propus sa efectueze o parte semnificativa din modernizarea sistemului de termoficare inca din 2011, astfel incat in urmatorii doi ani sa recupereze majoritatea consumatorilor care existau in trecut in sistemul central de termoficare al orasului (circa 21.000 de apartamente, n.r.). In prezent, sunt bransate la sistemul centralizat aproximativ 600 de apartamente si 48 de institutii.

RFV Distriterm este listata la bursa din Budapesta si are numeroase referinte privind construirea unor sisteme de termoficare economice si fiabile in Ungaria si Romania.

Alte articole

Leave a Comment