“Comisia de tăiat hârtii” din Guvern ne scapă de birocraţie

Proiect de lege aşteptat

 Veşti bune vin de la Executiv, în această vară. Cazierul judiciar, copiile legalizate, dispoziţiile referitoare la plata taxelor pentru emiterea cărţii de identitate şi paşaport, precum şi adeverinţa pentru înscriere la ajutorul de şomaj intră sub „lupa” unei comisii inedite, comisia de tăiat hârtii, care, spun iniţiatorii proiectului legislativ, va scăpa românii – cel puţin parţial – de birocraţia, nervii şi timpul pierdut în obţinerea unor documente care ne sunt necesare în cele mai frecvente situaţii.

 Guvernul  a elaborat aşadar un proiect de OUG care prevede măsuri menite să ducă la debirocratizarea instituţiilor, printre care reducerea situaţiilor în care se cer copii legalizate după documente, obligaţia să se primească copii şi în format electronic, plata online a amenzilor şi taxelor de timbru. Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă elaborat ca urmare a propunerilor venite prin intermediul proiectului cunoscut sub denumirea de ”Comisia de tăiat hârtii”, care se află în faza de avizare şi consultare, instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale care solicită copia în format fizic pe hârtie după actul de identitate ca şi condiţie pentru furnizarea unui serviciu public vor elimina această cerinţă acolo unde există tehnologia pentru a scana sau pentru a primi şi procesa o copie în format electronic. De asemenea, instituţiile publice vor fi obligate să reducă pe cât posibil  situaţiile în care se solicită depunerea copiilor legalizate după documente, până la eliminarea totală a acestora, înlocuindu-le cu declaraţii pe propria răspundere sau cu certificări cu originalul de către funcţionar, făcute pe loc.Dacă va căpăta litera legii, proiectul va fi implementat pe parcursul a doi ani. ”Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale au obligaţia să îşi dezvolte până cel târziu la finalul anului 2018 capacitatea tehnică, astfel încât comunicarea de date, informaţii sau documente între acestea să se facă în format electronic”, se mai arată în proiectul de OUG.

 Guvernul introduce facilităţi şi în privinţa taxelor extrajudiciare de timbru.

Astfel, prin OUG sunt scutite de taxe extrajudiciare de timbru eliberarea cazierului judiciar şi examinarea conducătorilor de autovehicule în vederea obţinerii permisului de conducere, o serie de taxe de timbru de valoare mică fiind eliminate.Totodată, potrivit proiectului, taxele extrajudiciare de timbru rămase în vigoare se vor plăti prin mijloace electronice, ordin de plată sau numerar, cu excepţia taxei pentru eliberarea titlurilor de proprietate asupra terenurilor dobândite în baza legii 18/1991, pentru taxele de până la 50.000 lei. Taxele extrajudiciare de timbru vor fi încasate în aceeaşi locaţie în care se încasează contravaloarea pentru serviciile supuse acestor taxe.

Amenzile care ajung la  bugetul de stat pot fi achitate electronic,  folosind Ghişeul electronic

Executivul modifică şi legea privind cazierul judiciar astfel încât autorităţile şi instituţiile publice, altele decât cele din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, să obţină certificatul de cazier judiciar în mod direct de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), scutind cetăţeanul de obţinerea acestuia, caz în care taxa de eliberare şi taxa extrajudiciară de timbru vor fi eliminate.

Astfel, orice altă instituţie publică, cu excepţia celor prevăzute deja în lege, va solicita electronic unităţilor specializate ale Ministerului Afacerilor Interne, în baza consimţământului scris al solicitantului, copie de pe cazierul judiciar al persoanei pentru care se efectuează verificări specifice. Unităţile specializate ale Ministerului Afacerilor Interne vor furniza electronic copiile solicitate într-un termen de 24 de ore de la primirea solicitării, iar persoana pentru care se efectuează verificări specifice este scutită de plata serviciului.

Lucrurile se vor simplifica şi în privinţa cererii-tip de obţinere a cazierului. Aceasta, cu datele complete de stare civilă şi motivată, se va depune de către persoana fizică electronic sau personal la unitatea de poliţie de la locul de naştere, domiciliu sau reşedinţă. Cererea-tip, cu datele complete de identificare şi motivată, se depune de către persoana juridică electronic sau prin reprezentant legal, care trebuie să îşi dovedească calitatea, la unitatea de poliţie pe raza căreia îşi are sediul social sucursala, filiala sau punctul de lucru persoana juridică. Depunerea însă a solicitării în format electronic se va realiza odată cu dezvoltarea capacităţii tehnice a unităţilor de poliţie, acest lucru fiind anunţat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne.

 Până la noi „ordine”, cazierul judiciar se obţine în acelaşi mod, de la Poliţia Municipiului Zalău

 Deocamdată, procedura obţinerii cazierului judiciar rămâne cea cunoscută, aşa cum transmit reprezentanţii IPJ Sălaj. Cazierul se poate obţine pe loc, de la ghişeul serviciului cazier din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău,  valabil pentru toţi locuitorii din judeţ.  Persoanele fizice vor depune cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar, însoţită de următoarele documente: act de identitate;  timbru fiscal, în valoare de 2 lei – Trezorerie; chitanţa de achitare a taxei de 10 lei – Poşta. În cazul persoanelor fizice străine nerezidente pe teritoriul României obţinerea certificatului se va face prin împuternicit, care va anexa documentelor enumerate anterior procura – în original şi copie de pe actul de identitate al solicitantului (paşaport, act de identitate). Cererea pentru eliberarea certificatului de cazier judiciar persoanelor juridice va fi însoţită de următoarele documente: dovada că deponentul este reprezentantul legal al persoanei juridice solicitante; copie de pe actul de identitate al reprezentantului legal;  copie certificat constatator (în cazul asociaţilor străini nerezidenţi – copia actului constitutiv al persoanei juridice române care solicită emiterea documentului în vederea înregistrării în Registrul operatorilor intracomunitari, din care să rezulte calitatea de asociat a solicitantului); chitanţa de achitare a taxei în cuantum de 10 lei – Trezorie sau un  timbru fiscal în valoare de 2 lei pe care îl găsim la Poştă.

 

 

 

One Thought to ““Comisia de tăiat hârtii” din Guvern ne scapă de birocraţie”

  1. Anonim

    Până când va dura supliciul condițiilor din Politia Municipiului Zalău, de la cazier si permise? Nici în ghetourile naziste ori gulagurile sovietice n-a fost mai inuman decât în această sală de așteptare. Rusine oficialităților pentru asemenea spatiu de servicii publice, este inacceptabil. Intr-o tară din care vin eu s-ar lăsa cu demisii de la persoanele responsabile. In România s de poate oricum.

Leave a Comment