Cinci magistraţi sălăjeni, printre semnatarii scrisorii deschise pentru susţinerea independenţei Justiţiei

Peste 1.000 de magistraţi au semnat o scrisoare deschisă în care îşi manifestă susţinerea faţă de justiţie şi adresează critici la adresa ministerului. În opinia lor, dezbaterile publice recente pun în grav pericol independența justiției și parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene. Documentul poartă şi semnătura a cinci magistraţi de la la instanţele şi parchetele din Sălaj: Anghel Marian Pop (Tribunalul Sălaj), Corina Raluca Anes şi Tiberiu Corda (Parchetul Zalău), Crin Bologa şi Dan Eugen Brîndea (Parchetul Sălaj).

„Toți procurorii și judecătorii, inclusiv cei care soluționează infracțiuni de corupție, trebuie să se bucure de independența și autonomia necesare pentru îndeplinirea funcțiilor lor și să nu fie supuși unor influențe incompatibile. Acestea se aplică și mecanismelor disciplinare, iar judecătorii și procurorii trebuie să îndeplinească cele mai înalte standarde de integritate”, arată documentul.
Cei 1.024 de semnatari – judecători și procurori, magistrați asistenți și auditori de justiție – atrag atenţia ca „în momentul actual, exprimărilor incoerente ale factorilor politici, într-o țară măcinată de o corupție endemică, li se adaugă numeroase acțiuni de manipulare a opiniei publice și atacuri fără precedent la adresa a numeroși judecători și procurori care instrumentează inclusiv cauze de mare corupție, dar și a celor mai importante instituții ale statului, cu rol de apărare și siguranță publică, cu precădere Direcția Națională Anticorupție”.

Mai mult, spun ei, însuși Ministrul Justiției „își permite să atace public pe toți procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție” şi „nesocotește faptul că, pe rolul Inspecției Judiciare, Consiliului Superior al Magistraturii ori, după caz, Înaltei Curți de Casație și Justiție există proceduri în derulare”.
Scrisoarea subliniază că fenomenul corupției reprezintă o amenințare serioasă pentru dezvoltare și stabilitate, are consecințe negative la toate nivelurile de guvernare și subminează încrederea publică în democrație. „Comisia Europeană a precizat repetat și clar că slăbirea sau diminuarea domeniului de aplicare al infracțiunilor de corupție sau provocările majore la adresa independenței și eficacității Direcției Naționale Anticorupție ar constitui un pas înapoi cât privește parcursul Statului Român în cadrul Uniunii Europene”. De asemenea, atunci când, din anumite motive, funcția și rolul puterii judecătorești sunt diminuate, statul pierde calitatea de stat de drept, cu toate consecințele ce decurg din aceasta, mai arată magistraţii.

Semnatarii condamnă inducerea, de către ministrul Justiţiei, a ideii unei funcționări anormale și incorecte a sistemului judiciar: „Rapoartele MCV subliniază constant faptul că ar trebui să se întreprindă măsuri suplimentare pentru a furniza un sprijin adecvat magistraților împotriva cărora sunt îndreptate critici ce subminează independența justiției, nicidecum recomandarea că ar fi necesare asalturi ale Ministrului Justiției (între altele, membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul constituțional al independenței justiției) asupra judecătorilor și procurorilor din România, cu precădere a colegilor din Direcția Națională Anticorupție, subrogându-se autorităților judiciare cu atribuții constituționale în materie”.

5 Thoughts to “Cinci magistraţi sălăjeni, printre semnatarii scrisorii deschise pentru susţinerea independenţei Justiţiei”

 1. Anonim

  Crin Bologa sustine Septimiu Turcas la brutarie!

 2. I.C.

  De cînd l-a uns Dragnea ministru, insul și-a dovedit josnicia, încît mă îndoiesc de pretinsele sale calități de profesor universitar, rector și fost judecător. El nu este nimic mai mult decît un trepăduș politic, s(l)ugău al șefilor găștii de tîlhari de la conducerea guvernului și parlamentului!

 3. Anonim

  Acest Tudorel e de aceeași teapă cu marele „jurist” Nicolae, unul absolvent de liceu de mecanici auto-șoferi, celălalt sculer-matrițer. Cu studii universitare făcute tîrziu sau pe la „private”. Au compensat incompetența cu gura-mare și parvenitismul.

 4. Anonim

  Tudorele nu uita ! Teapa asta-i si a ta .Mai devreme sau mai tarziu veti da socoteala acestui popor ,tu si cu toata sleata de penali a lui PSDragnea .Nu vom lasa pe mana voastra viitorul copiilor si nepotilor nostri ,sleata de infractori ce sunteti.

 5. Anonim

  sa va vad pe toti in strada cand e nevoie si mai ales la VOT !!!!!

Leave a Comment